Zakaj dodajati šipek v prehrano psa?

Zapise o pozitivnih učinkih šipka na naše zdravje najdemo že v antičnih časih. O njem so pisali Perzijci, Kitajci in tudi stari Grki. A šipek tudi na zdravje psov zelo dobro vpliva.

V angleško govorečih deželah mu pogosto pravijo “pasja vrtnica”. Rosa Canina je tudi njegovo latinsko ime. Verjetno zato, ker so v 18. in 19. stoletju s šipkom razkuževali in zdravili rane, ki so nastale po ugrizih psov s steklino.

Uporaba šipka skozi zgodovino ni opisana le v zdravilne namene, pač pa se ga veliko uporablja tudi v kozmetične namene. Med revnejšim prebivalstvom je bil tudi del prehrane.

BOGAT Z VITAMINOM C

Šipek velja za enega najboljših naravnih virov vitamina C. Vitamin C je sicer zelo neobstojen vitamin, a posebnost šipka je, da se ohrani zelo visoka mera vitamina C tudi v posušenih plodovih. Največ ga je ravno v šipkovih lupinah.

šipek za pse

Za razliko od ljudi lahko psi sami sintetizirajo vitamin C v jetrih, vendar jim ga v določenih primerih vseeno primanjkuje. Sinteza je lahko okrnjena v primeru kroničnih zdravstvenih težav in oslabljenega imunskega sistema.

Bogat je z minerali (kalcij, magnezij, fosfor), vsebuje veliko karotenoidov in antioksidantov, ki ščitijo organizem pred prostimi radikali. S tem blagodejno vpliva na celoten imunski sistem. Pozitivno vpliva tudi na kri, na absorbcijo železa in nastajanje rdečih krvničk. Zaradi rahlo diuretičnih lastnosti lahko pomaga tudi pri težavah s sečili.

C vitamin pa ni edini razlog zakaj bi ga dodajali v prehrano naših psov, šipek deluje protivnetno, zato pozitivno vpliva tudi na sklepe.

ŠIPEK IN TEŽAVE S SKLEPI

Redna uporaba šipka pripomore k zmanjševanju vnetij mišično – skeletnega sistema pri psih (vnetje sklepov, artritis , boleči sklepi, obrabe sklepov, itd). Deluje regenerativno na sklepni hrustanec, s tem pozitivno vpliva na obnovo in gibljivost sklepov. Galaktolipidi, ki jih šipek vsebuje preprečujejo vnetje sklepov pri psih in zavirajo delovanje encimov, ki razgrajujejo hrustanec.

Toplo se ga priporoča za vse pse, ki jih pestijo težave s sklepi.

BACK ON TRACK ŠIPEK V PRAHU

Del naše ponude je že dolgo časa tudi Back on Track šipek v prahu. Gre za 100% ekološki šipek za pse, ki naravno raste v Andih. Ni gojen, ni šprican, sušen je v pečici, ki zagotavlja kontrolirano atmosfero in ohranitev vitaminov.

Šipkov prah iz Andov je izdelan iz 98% lupine v kateri se nahaja največji delež vitamina C. Je ekološko certificiran.

šipek za pse

Gre za zelo fino mlet prah, katerega brez problema zamešate v hrano. Je prijetnega vonja in okusa, zato ga psi ponavadi brez večjih težav sprejmejo. Lahko pa si ga s kužkom tudi delita, saj je primeren tudi za ljudi. Super se obnese zamešan v jogurt ali smoothie. Pa dober tek!

Posted on