Zakaj je ščetkanje pasjih zob nujno!

Današnja tema je morda malo zapostavljena in za nekatere nepomembna, a je v resnici zlata vredna za zdravje naših kosmatincev. In to je ščetkanje pasjih zob! Morda se sliši kot malenkost, vendar ima velik vpliv na splošno dobro počutje naših psov.

Zakaj so Zdravi Zobje Pomembni?

Povezava med ustno higieno in splošnim zdravjem psa

Začnimo s poudarkom na tisti povezavi, ki nas morda preseneti – ustna higiena je ključna za celotno zdravje psa. Kdo bi si mislil, kajne? Zdravi zobje so kot kamenčki v mozaiku zdravja našega psa.

Preprečevanje težav s skrbjo za zobe

Realnost je – zobni kamen, slab zadah, vnete dlesni. Vse to so stvari, ki jih nihče ne želi pri svojem ljubljenčku. Z rednim ščetkanjem zob lahko te težave preprečimo. Šele ko se prvič srečamo s težavami in čiščenjem zobnega kamna, ponavadi spremenimo naše navade čiščenja pasjih zob.

Kakšne Težave Lahko Nastanejo Če Zob NE Ščetkamo

Zobni kamen in gingivitis

Brez ustrezne nege se lahko na zobeh psa nabere zobni kamen, ki je pravi raj za bakterije. In te bakterije? No, te imajo rade tudi dlesni. Ko sem prvič slišala in se srečala z gingivitisom pri psih, sem pomislila, da je to res težava o kateri premalo govorimo oziroma se je ne zavedamo. In konec koncev zdravi zobje, so ključ do zdravja celotnega prebavnega sistema.

Možni zapleti brez ustrezne nege

Težave z zobmi pri psu ne vplivajo samo na usta. V resnici lahko vplivajo na celoten organizem. Bakterije na vnetih dlesni lahko povzročijo kronično bolečino in izgubo zob, lahko pa tudi vstopijo v krvni obtok in povzročijo tveganje za bolezni srca, jeter in ledvic.

Kako Pravilno Ščetkati Pasje Zobe

Izbira pravilne ščetke in paste

Kako ščetkanje izgleda v praksi? Priporočam izbiro zobne ščetke s trojno glavo, saj tako zobe enostavno očistite z vseh treh strani. Če je tvoj pes manjši pa se najbolje obnesejo naprstniki, saj je dostop do zob v malem pasjem gobčku veliko težji, kot pri velikem psu.

Postopek ščetkanja zob

In kako točno ščetkamo pasje zobe? Trik je popolnoma enostaven: postopoma 😉. Najprej pričnite z nežnim dotikanjem ustnic, nato gobčku približajte krtačko, šele v naslednjem koraku preidite na nežno drgnjenje zob. Če ima tvoj pes odpor do ščetkanja, poskusi s počasnimi uvajanjem. Spomnim se, kako je moj pes sprva kar umikal glavo, a zdaj je ščetkanje postalo naša dnevna rutina. Nagrajuj vsak korak in za prvič od psa ne zahtevaj preveč.

Kako Prepoznati Težave

Znaki težav z zobmi in dlesnimi

Kako veste, da je nekaj narobe? Opazujte vedenje svojega psa. Ali opažate, da je manj igriv ali pa zavrača hrano? Morda je to znak nečesa večjega. Ko sem prvič opazila, da moj pes ni več tako navdušen nad svojimi najljubšimi priboljški, sem vedela, da moram ukrepati. Če psu med grizenjem različnih priboljškov krvavijo dlesni, ali ima iz gobca močan zadah, je čas da ukrepaš.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

In kaj storiti, če opazite kaj sumljivega? Če opazite krvavenje dlesni, izgubo apetita ali nenavaden zadah, je čas, da obiščete veterinarja. včasih tudi kar se nam zdi le “panično” klicanje veterinarja, lahko preprečili večje težave.

Pogostost ščetkanja zob

Zdaj pa, kako pogosto naj bi dejansko ščetkali zobe? Načeloma velja pravilo vsaj trikrat na teden, vendar je odvisno tudi od pasme in prehrane. Nekateri psi potrebujejo več pozornosti na tem področju kot drugi.Trikrat na teden bi pa že zmogli, kajne? 😉

Katero zobno pasto izbrati?

Nikoli ampak res nikoli ne uporabi paste za ljudi! Pogosto imajo te dodan xylitol, ki je za pse SMRTNO nevaren. Na trgu je veliko različnih past in gelov, ki bodo dobro poskrbeli za osnovno zobno higieno tvojega kosmatinca.

Zaključek

Torej, zakaj je ščetkanje zob res potrebno? Zato, ker je to najboljša naložba v dolgo, srečno in zdravo življenje vašega psa. Ko se naučimo te preproste rutine, opazimo spremembo ne samo na zobeh svojega psa, ampak tudi v njegovem splošnem počutju. In prav to je tisto, kar šteje.
Več o izdelkih za nego najdeš tudi v zapisu TUKAJ.

Posted on