Zobni kamen pri psih

Zobni kamen je žal nekaj s čimer se srečuje velika večina lastnikov psov. Statistika kaže, da se zobni kamen pojavlja kar pri 90% psov po 3. letu starosti.

zobni kamen pri psih

Zobni kamen prepoznamo po rjavo rumenih trdih plasteh na zobeh, katere je izredno težko odstraniti.

KAKO NASTANE ZOBNI KAMEN?

Psom se med hranjenjem na zobeh nabirajo mehke zobne obloge, ki jih sestavljajo delci hrane in bakterije. Če teh oblog ne čistimo redno se sčasoma nanje naberejo minerali iz sline, ki povzročijo, da se obloge strdijo – tako nastane zobni kamen.

Zobni kamen začne čez čas prodirati pod dlesen, kjer nastanejo žepki v katerih se namnožijo bakterije. Le to se lahko širi naprej v kostno tkivo ob zobu, kar vodi v vnetje obzobnih tkiv. Tako nastane paradontoza, zaradi katere lahko pes ostane brez večjega števila zob. Paradontozo je potrebno jemati zelo resno, saj lahko zaradi nje bakterije vdrejo tudi v krvni obtok, kar lahko vodi v vnetje srčnih zaklopk, bolezni jeter, odpoved ledvic. itd.

V kolikor zobnega kamna ne odstranimo lahko pride tudi do vnetja dlesni, kar jih zmehča in povzroči njihov odstop. Infekcija dlesni povzroča tudi izredno slab zadah, tudi zaradi vnetja lahko psu izpade kakšen zob ali več njih. Z dobro ustno higieno, ter rednim odstranjevanjem zobnih oblog in kamna se lahko vnetje dlesni povsem pozdravi.

zobni kamen pri psih

NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI ZOBNEGA KAMNA

  • slab zadah iz gobca,
  • rjavo rumeni madeži na zobeh,
  • pretirano slinjenje,
  • pordele dlesni,
  • izguba apetita,
  • bolečine med žvečenjem in
  • razdraženost.

Nastanek zobnega kamna je odvisen od večih dejavnikov. Nekatere pasme so bolj dovzetne za nastanek zobnega kamna, struktura čeljusti določenih pasem omogoča lažje nalaganje zobnih oblog. Ponavadi imajo manjši psi z zobnim kamnom več težav od večjih psov. Nagnjenost k slabši kvaliteti zobovja je tudi dedna.

Pravilna prehrana sicer vpliva na nastanek zobnega kamna a ne v taki meri, kot ljudje mislijo. Velja prepričanje, da trdi briketi zmanjšujejo možnost nastanka zobnih oblog, saj so hrustljavi in jih psi grizejo. Resnica je, da večina psov briketov ne žveči, pač pa pogoltne tako, da nimajo prav veliko vpliva na čiščenje delcev hrane, ki se nabirajo na zobeh.

Največji dejavnik za nastanek zobnega kamna je definitivno slaba ustna higiena. Psu morajo stalni zobje služiti celo življenje zato je prav, da za njih dobro poskrbimo že od samega začetka naprej.

KAKO LAHKO PREPREČIMO NASTANEK ZOBNEGA KAMNA IN KAKO GA ODSTRANIMO?

  • REDNO ŠČETKANJE: psa že od mladička naprej začnemo navajati na čiščenje zobk. Psom je ponavadi najmanj moteča uporaba mehkih silikonskih naprstnikov, preden ga začnemo navajati na uporabo zobne ščetke. Za bolj prijetno izkušnjo s čiščenjem zobk lahko uporabimo zobno pasto z okusom jeter. Super pa se obnesejo tudi naprstniki iz tkanine prepojene s tekočino za dentalno higieno.
  • REDNA UPORABA GELA: za pse, ki ščetkanja ne marajo toplo priporočamo uporabo gela, katerega samo nanesemo na zobe. V naši ponudbi jih imamo več, največ pohval dobimo za Platinum Oral Care gel, katerega priporočamo tudi iz naših izkušenj, saj ob redni uporabi uspešno odstranjuje zobne obloge in topi zobni kamen. Za pse, ki trdovratnega zobnega kamna še nimajo in bi izdelek radi uporabili, kot preventivo je dovolj Platinum Classic Oral Care gel, za pse katerim se je pa zobni kamen že začel nalagati na zobe pa priporočamo močnejši Platinum Oral Care Forte gel.
Pred začetkom zdravljenja in po 2 mesecih uporabe Platinum Oral Care gela
  • REDNI PREGLEDI PRI VETERINARJU IN ODSTRANITEV ZOBNEGA KAMNA: pomembni so tudi redni pregledi zobovja pri veterinarju. Vsaj ob vsakem cepljenju prosite veterinarja, da psu pogleda tudi zobovje. V kolikor ima vaš pes res zelo veliko zobnega kamna ga je potrebno odstraniti s pomočjo veterinarskega posega. Veterinar pod splošno anastezijo s pomočjo ultrazvočnega čistilca mehansko odstrani zobni kamen. Za vse bolj zahtevne stomatološke posege toplo priporočamo stomatologinjo Ano Nemec dr.vet.med.
Posted on