MADŽARSKA VIŽLA – strasten lovec ali prijeten družinski pes?

Madžarska Vižla oz. madžarski ptičar je pri nas vedno bolj popularna pasma. Zaradi svojega simpatičnega izgleda in prijetnega karakterja se zanjo odloči vedno več ljudi.

Madžarska vižla je stara pasma, ki izvira iz Madžarske. Prvotno je bila razvita za lov na divjad, perjad in zajce, saj gre za zelo energično, inteligentno pasmo z zelo dobro razvitim vohom in močnim lovskim nagonom. Pasma je po drugi svetovni vojni skoraj izumrla, a so jo ljubitelji pasme uspeli ohraniti. Leta 2000 je bila priznana tudi s strani FCI.

Pasma obstaja v dveh različicah – kratkodlaki in žimasti / resasti. Žimasto različico so razvili s parjenjem nemškega resastega ptičarja in madžarskega kratkodlakega ptičarja – vižle. Želeli so narediti psa s kožuhom, ki bo bolj odporen in bo psu nudil boljšo zaščito v zahtevnejših vremenskih pogojih.

STANDARD

Vižla je srednje velik pes, njihova višina se giba med 54 cm in 64 cm, teža pa med 18 kg in 30 kg. Spada v 7. FCI skupino med ptičarje. Dlaka je pri kratkodlaki različici kratka, gosta, gladka, brez poddlake. Pri žimasti različici pa resasta, bolj groba, z gosto poddlako. Je nezahtevna za nego, občasno krtačenje z gumijasto krtačo je dovolj. Značilnost pasme je, da ima nos vedno enake barve kot kožuh.

madžarska vižla

KARAKTER

Vižla je izredno energična in aktivna pasma, primerna za aktivne ljudi. Potrebujejo dovolj dnevne fizične in mentalne zaposlitve, drugače lahko razvijejo nezaželena destruktivna vedenja. Je ena redkih lovskih pasem, ki so jih skozi zgodovino uporabljali tudi, kot družinske pse. Zelo se navežejo na svoje lastnike tako, da je pri vzgoji treba biti previden, da ne razvijejo ločitvene tesnobe. So hitro učljivi, inteligentni psi, ki s svojim lastnikom zelo radi sodelujejo. Primerni so za lov, a obenem tudi za vse vrste pasjih športov in kinoloških disciplin. Potrebujejo odločnega, a nežnega vodnika, saj gre za karakterno dokaj občutljivo pasmo.

madžarska vižla

ZDRAVJE

Madžarska Vižla velja za precej zdravo pasmo, a jo pesti nekaj zdravstvenih problemov, ki se lahko občasno pojavijo. Displazija kolkov, epilepsija, alergije in različne bolezni oči. Priporočamo nakup pri odgovornem vzreditelju, ki pari preverjeno zdrave in stabilne pse.

Kratkodlaka različica pasme je precej občutljiva na mraz, saj nima poddlake, zato niso primerni za bivanje zunaj. Pozimi priporočamo uporabo toplega plaščka. Hurtta za to pasmo priporoča velikost 55cm, Ruffwear pa velikost Medium. Oprsnice Ruffwear velikosti M, Hurtta 60-80cm in ovratnice v velikosti 35-45cm.

Posted on