Kaj moramo vedeti preden se odpravimo na izlet v hribe s psom?

Veliko nas je takih, ki na izlet v hribe radi vzamemo svojega psa. A tako, kot se moramo sami na tak pohod dobro pripraviti, moramo ustrezno opremiti tudi naše štirinožne pohodnike.

IZBIRA PRIMERNE POTI ZA POHOD V DRUŽBI PSA

Vsak pohod se začne najprej z izbiro primerne poti. Z bolj zahtevnimi pohodi je bolje počakati dokler pes ne dopolni vsaj eno leto starosti, ko se rast in razvoj zaključita. Pri izbiri pohodniških poti upoštevajte tudi svojo fizično pripravljenost, ter izkušnje. Mi se držimo pravila, da si za pohode s psi izbiramo lažje in dobro označene poti. Poleti se izogibamo potem, kjer ni nobene sence ali možnosti ohladitve v kakšnem potoku. Pozimi pa si v snegu izbiramo bolj popularne, nezahtevne in dobro shojene poti.

OBVEZNA OPREMA ZA V HRIBE

Priporočamo uporabo kvalitetne oprsnice. Le-ta nudi psu boljšo oporo, je bolj udobna od ovratnice, večina oprsnic iz naše ponudbe pa ima na vrhu tudi ročaj s katerim lahko psu pomagate pri premagovanju ovir. V primeru kakšne hujše poškodbe pa mu boste s tako oprsnico lažje pomagali nazaj do izhodišča.

Primerne oprsnice za pohode v hribe so Hurtta oprsnice in Ruffwear oprsnice. Vse so narejene po H oz. Y sistemu, ne ovirajo ramenskega sklepa med gibanjem, obenem pa so mehke, podložene in za psa zelo udobne.

POSKRBITE ZA USTREZNO HIDRACIJO

Hidracija je v hribih pomembna tako za nas, kot tudi za naše pse. Na vsak pohod moramo vzeti dovolj vode, katero psu med pohodom ponudimo večkrat. Zložljive posodice v nahrbtniku zasedejo zelo malo prostora, v naši ponudbi jih imamo kar nekaj (npr. Hunter, Kurgo, Ruffwear, Firedog). Lahko pa na pot vzamete plastenko, ki ima posodico že priloženo (Kurgo plastenka).

OBVEZNA PRVA POMOČ

Kaj se skriva v najini prvi pomoči sem pisala že v tem prispevku. Prva pomoč je z nama na vsakem pohodu v hribe. Nikoli ne vemo kdaj lahko pride do nesreče, zato je dobro biti pripravljen na vse.

Na izlet v hribe ne pozabite vzeti prve pomoči

ZAŠČITA PROTI KLOPOM

Prav tako je obvezna dobra zaščita proti klopom, saj se s to nadlogo žal srečujemo na prav vsakem pohodu. V naši ponudbi boste našli veliko naravnih sredstev proti klopom, opisali smo jih že v tem prispevku.

POZOR, KRAVE!

Krave so velik del leta stalnica na vseh pohodih v hribe. Večina jih je miroljubnih in vajenih pohodnikov, a žal niso vse take, zato je potrebna previdnost. Na enem od naših pohodov, ko smo se s psi odpravili čez planino Koren, nas je napadla čreda krav, ki so v naših psih videle nevarnost svojim teličkom, kljub temu, da so bili psi na povodcih, tihi in so krave ignorirali. Rešila nas je ograja za katero smo se s psi umaknili na varno. Previdnost je vsekakor na mestu kadarkoli prečkamo planine na katerih se pasejo krave.

Na izletu v hribih lahko srečamo kopico domačih in manj domačih živali.

Poleg krav v hribih srečaš tudi veliko drugih domačih in divjih živali. Ovce, zajce, srne, gamse, kozoroge, itd. Vsekakor je dobro imeti socializiranega psa z zanesljivim odpoklicem.

BREZ NAJLJUBŠIH PRIBOLJŠKOV NIKAMOR

Tako, kot zase nesemo vedno s seboj malico, jo vzamemo s sabo tudi za pse. Če gre za bolj naporen in dolg pohod, psom privoščimo Kronch Pemmikan energijske tablico, ki vsebuje maščobe, beljakovine in glukozo, katere psu zagotavljajo takojšen vir energije. Na krajše, nezahtevne pohode pa ponavadi vzamemo mesne klobasice Meat Love katere psi naravnost obožujejo.

TRI NAUČENA VEDENJA, KI VAM BODO V HRIBIH PRIŠLA PRAV

  1. ZANESLJIV ODPOKLIC: prav je, da imate psa v hribih vedno na povodcu, saj lahko hitro pride do nesreče. A v kolikor imate res zanesljivega psa z dobro natreniranim odpoklicem mu lahko na poteh, kjer ni pričakovati gneče in pašnih živali, omogočite malo več svobode.
  2. “ZA MANO”: ena najbolj uporabnih stvari, ki jo lahko naučite psa preden se z njim odpravite v hribe, je hoja na popuščenem povodcu ob nogi, ali še bolje, za vašimi nogami. To pride prav predvsem na ožjih predelih, ter pri spustu v dolino.
  3. “NA STRAN”: ker je na bolj popularnih izletniških točkah pričakovati večje število pohodnikov, je naša dolžnost, da naš pes ni moteč in ne spravlja drugih v nevarnost. Ob srečanju z drugimi pohodniki, sploh na ožjih predelih, tako psa umaknemo “na stran”, kjer mora mirno počakati, da nas lahko drugi pohodniki varno zaobidejo.

Izleti v hribe s psom so lahko sila prijetni, a tudi pri tej aktivnosti je potrebno nekaj zdrave pameti in previdnosti. Pa srečno pot!

Posted on