Krajinski park Drava 2.del – pohod s psom

Potepanje s psom po krajinskem parku Drava

Dogoše – Miklavž na Dravskem polju


Pas med nasipom dovodnega kanala za HE Zlatoličje in staro strugo Drave je priljubljen pri sprehajalcih, prečka pa ga tudi Dravska kolesarska pot (ki poteka skozi 4 države in je v celoti dolga približno 710 km (1)). Parkiramo lahko pri čistilni napravi v Dogošah od koder lahko raziščemo več kot 10 km sprehajalnih poti.

s psom na pot krajinski park drava
krajinski park Drava potepanje s psom

Ogledamo si lahko zanimivosti, kot so miklavški izviri in ribniki – hidrološki, zoološki in botanični naravni spomenik, kjer se je naselil tudi bober (2). Ena od poti teče mimo izvirov in ob Miklavškem potoku, v katerem se lahko psi tudi odžejajo in osvežijo.

Glavne poti so dobro utrjene in prehodne v vsakem vremenu, nekatere stranske poti, predvsem okolica izvirov, pa so po dežju precej razmočene in težje prehodne.

Miklavž na Dravskem polju – Loka

krajinski park Drava potepanje s psom

Parkiramo lahko v bližini Miklavške mlake in se odpravimo na krajšo (cca 3 km) ali daljšo (cca. 4 km) krožno pot od Miklavža do Loke in nazaj, če se sprehodimo še do Športnega društva Loka – Rošnja, pa podaljšamo pot za cca 1 km. V eno smer gremo po Dravski kolesarski poti (1), ki je v kolesarski sezoni, še posebej ob koncih tedna, precej prometna, zato je potrebna temu primerna previdnost.

s psom na pot krajinski park drava

V drugo smer lahko uberemo pot skozi gozd, kjer je malo verjetno, da bomo koga srečali. Če se odločimo za krajšo pot, hodimo ob strugi slikovitega potoka, v katerem se lahko psi tudi osvežijo.

Če gremo po daljši poti, lahko zavijemo še do struge Drave in se ustavimo na prodišču.

Pri našem zadnjem obisku je bil del te poti blizu izhodišča (pod daljnovodom) poplavljen in popolnoma neprehoden, zato je priporočljivo, da najprej krenemo proti Dravi in skozi gozd ter se vračamo po Dravski kolesarski poti.

Med vožnjo do izhodišča se lahko takoj za izvozom iz glavne ceste Maribor – Ptuj ustavimo še pri znameniti Rimski gomili (gomilno grobišče iz rimske dobe v Miklavžu je najvzhodnejše od šestih na ravnici južnega obrežja Drave (2)).

Posted on Leave a comment
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja