Krajinski park Drava 1.del – pohod s psom

Krajinski park Drava s psom – pri Malečniškem mostu na Pobrežju v Mariboru, se začne Krajinski park Drava, hidrološki naravni spomenik, ki obsega staro strugo reke Drave in pokrajino ob njej med Mariborom in Ptujem (1). Park smo ob desnem bregu Drave po etapah prehodili in raziskali ter pri tem odkrili čudovite sprehajalne poti, ki so večinoma primerne za pse vseh starosti, saj se lahko dolžino sprehoda poljubno prilagodi.

Pobrežje – Zrkovci

Med avtobusno postajo v Zrkovcih (kjer parkiramo) in Malečniškim mostom na Pobrežju lahko naredimo cca 4 km dolg krožen sprehod. V eno smer lahko gremo po kroni nasipa dovodnega kanala za HE Zlatoličje, ki se malo višje v Melju loči od struge reke Drave. Po kroni nasipa teče priljubljena sprehajalna pot, ki nudi lep razgled na okolico.V drugo smer lahko gremo po poti, ki je speljana med kanalom in staro strugo Drave. Pot je ravna in prevozna z avtomobilom v skoraj vseh vremenskih razmerah. Na nekaterih mestih lahko s poti zavijemo v loke in poplavni gozd ob strugi reke do mrtvih rokavov in prodišč, kjer lahko psi namočijo tačke in bolj pogumni tudi zaplavajo.

Prodišča so posebej v toplem delu leta precej obiskana, še posebej ob koncih tedna. Sprehajalcev pa je običajno več na kroni nasipa kanala.

Zrkovci – Dogoše

krajinski park Drava

Do stare struge Drave med Zrkovci in Dogošami je možen dostop iz dveh strani – parkiramo lahko pri gasilskem domu v Zrkovcih ali v Dogošah pri Nogometnem klubu Dogoše. Skupna dolžina vseh poti, ki so še posebej ob koncu tedna precej priljubljene pri sprehajalcih, je v tem delu je cca 7 km.

Del poti poteka skozi loke in gozd ob strugi, kjer pa lahko na žalost srečamo tudi motokrosiste. Večino časa teče pot v neposredni bližini struge.

Krajinski park DravaOb nizkem vodostaju in z dobrimi čevlji lahko raziščemo tudi enega od otočkov v tem delu struge.

Krajinski park Drava
Krajinski park Drava

Več:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Krajinski_park_Drava

Posted on