Zakaj psi zakopavajo kosti?

Se ti je kdaj postavilo vprašanje zakaj tvoj kosmatinec tako zavzeto koplje po vrtu in zakopava svoje najljubše igrače in priboljške? To je vprašanje, ki si ga ljubitelji psov zastavljamo že stoletja. Sam odgovor pa je čisto preprost.

ZGODOVINA

Naši psi niso ne ljubki spremljevalci, temveč je v njihovi DNK zapisana bogata zgodovina, ki sega vse do njihovih prednikov – volkov. Ti instinkti so še vedno močno prisotni v domačih psih, čeprav se včasih zdi, da je sedaj njihovo največje poslanstvo kako ujeti svoj rep ali se najbolj udobno namestiti na kavču.

ZAKAJ PES KOPLJE PO VRTU?

Pasji predniki so bili izpostavljeni okolju, kjer hrana ni bila vedno na voljo, zato so razvili nagon po zalogi hrane za čas, ko bo ulov slab in hrana dragocena dobrina. Ko so ujeli več kot so lahko pojedli, so preostanek zakopali in si tako pripravili neke vrste “ozimnico” za hude čase. Gre torej za globoko zakoreninjen nagon, ki je pasjim prednikom pomagal preživeti.

zakaj pes koplje po vrtu

NAGON

Poleg preživetvenega nagona, so psi tudi teritorialne živali in z zakopavanjem označujejo svoj teritorij. Tako drugim živalim povedo, da je to njihov prostor in so pripravljeni braniti svoje zaloge.

Tako pasje vedenje, nam hkrati izkazuje pasjo inteligenco in sposobnost načrtovanja prihodnosti. Saj pes, ko zakopava kost, ne sledi le svojemu nagonu, temveč hkrati kaže tudi razumevanje, da bo morda to kost kasneje potreboval.

Zakopavanje predmetov služi tudi kot oblika mentalne zaposlitve zato je tako početje še posebej pogosto pri psih, ki se dolgočasijo in imajo premalo zaposlitve in telesne aktivnosti.

KAKO LAHKO PREUSMERIŠ KOPANJE PO VRTU V DRUGE DEJAVNOSTI

1. uporaba interaktivnih igrač
Pasji puzzli nudijo mentalno stimulacijo in zadovoljujejo lovski nagon – nagon po iskanju hrane.

2. Igre z nosom
Psi radi uporabljajo svoj smrček. Za zaposlitev poskrbiš tako, da na vrtu ali sprehodu skriješ hrano ali njegovo najljubšo igračo. To ne samo da stimulira nagon po iskanju temveč tudi zagotavlja fizično aktivnost med iskanjem.

3. Pasji športi
Da bi pes pokuril višek energije in zaposlil svoje možgane se lahko udeležita tudi pasje šole oz. katerega od pasjih športov. Ta med vama krepi vez, hkrati pa poskrbi za zaposlitev.

4. Obogatitev s pasjim peskovnikom
Če pes resnično uživa v kopanju po vrtu mu lahko pripraviš pravi pasji peskovnik oz. del vrta nameniš za kopanje. Tu bo pes lahko sprostil svoje nagone, ne da bi ti uničil zelenico in rože. Peskovnik postavite v senco, za male pse je dovolj velikosti 1×1 m, za večje pa cca. 2X2m oz. Odvisno od velikosti, ki jo lahko temu namenite. Pesek občasno premešajte, v peskovnik dajte pasje igrače in poskrbite za maksimalno zabavo vašega psa.

zakaj pes koplje po vrtu
Posted on