Živi muzej Krasa

Ko je že kazalo, da naju bo vreme prisililo, da tudi v soboto ostaneva v pisarni, sva se sredi dopoldneva vseeno odločila, da se nekam zapeljeva in pač tvegava, kar bo pa bo. Psi itak v vsakem primeru potrebujejo sprehod.

Na poti hitro malo pogooglam v katero smer bi se obrnili in ker še najbolje kaže proti morju, obrneva proti Primorski. Kaj pa če bi šla do Sežane pogledat živi muzej Krasa? Ha, odlična ideja, cesta je že od Logatca dalje suha, torej se nama obeta super vreme za daljši pohod. V centru Sežane so table, ki te usmerijo na samo izhodišče poti, kjer je urejeno večje parkirišče (45.69880088232652, 13.869965775390241) .

Kaže res odlično, vse dokler se v Sežani ne parkirava in se v trenutku vsuje dež in nato še toča. Radarska slika kaže, da bo nevihtica hitro mimo, zato vseeno še malo počakava v avtu, preden zares štartava.

Opis Poti

Živi muzej Krasa je učna pot v naravi in predstavlja značilne kraške pojave. Celotna pot je dolga okoli 27 km, lahko pa jo poljubno skrajšaš /podaljšaš glede na svoje zmožnosti in glede na najino današnjo izkušnjo, na vreme. Midva sva se odločila, da ubereva pot od Sežane do vasi Bazovica na italijanski strani meje. Pot je široka, makadam cesta, ki je v časih avstro-ogrske povezovala prav ti dve naselji. Trasa od Sežane do Bazovice je dolga 6 km v vsako smer.

Kljub slabemu vremenu smo srečali kar nekaj kolesarjev in predvidevam, da jih je v lepem vremenu še veliko več.

Na samem območju živega Krasa lahko srečamo številno divjad, lisice, zajce, divjo mačko, kuno belico, divjo svinjo, šakala, volka in celo medveda. Zato priporočam, da je pes na pohodu na povodcu.

Na poti si lahko ogledaš kamnite pastirske hiše, tipične kraške vrtače, žlebiče in kamnite gobe. Pred vasjo Bazovica pa stoji tudi manjši kal, mala oaza vode sredi Krasa, ki je bila v času našega obiska polna paglavcev.

Pohodna pot Živi muzej Krasa je bila leta 2017 izbrana za najlepšo pohodno pot pri nas. Glede na to, da naju je danes nekajkrat malo opral dež in je v daljavi ves čas grmelo, sva prehodila le glavno pot in nama vse stranske poti ostanejo za prihodnjič. Vsekakor je pot vredna obiska, tudi v slabem vremenu 😉

Pot od Sežane do Bazovice je primerna tako za kolesarje kot otroške vozičke, za mlade in stare pse, saj lahko na večih mestih krožno obrnete in se vrnete nazaj do izhodišča. Celotna pot je malo gor-dol a nima nobenih hudih vzponov, ki ne bi bili primerni za mlajše pse.

Posted on