Pot okoli Brda

Pot ob posestvu Brdo pri Kranju je praktično naša domača sprehajalna pot in dnevno prehodimo vsaj en del. Tokrat je naneslo, da sva imela vikend polno zaseden z drugimi obveznostmi, saj je Črt opravljal izpite za Vodnika reševalnega psa in sva imela premalo časa, za nek konkreten izlet in potepanje po Sloveniji. V nedeljo zjutraj sem tako naš običajen krog podaljšala za nekaj km in prehodila celoten krog okoli Brda.

Če se na sprehod pripelješ od drugod, priporočam da parkiraš ob ograji Brda (46.274893810447594, 14.369857001957104) pri zunanjem fitnesu in pot nadaljuješ naravnost po poti ob Brdu.

Parkirišče ob posestvu Brdo

Sama pot okoli Brda je dolga 9,7km in je tako ravno prave dolžine za lušten sprehod. Pot poteka ob ograji parka Brdo in je razen enega kratkega odseka, ki poteka ob cesti “Kranj – Predoslje” v celoti speljana po široki makadamski cesti.

Priljubljena je tako pri sprehajalcih kot kolesarjih, a vseeno na tako obiskana, da bi se na njej trlo sprehajalcev, sploh dopoldanske ure so odličen čas za prijeten sprehod v miru.

Na južni strani poti, ki spada pod občino Kranj sta ob poti postavljena tudi dva pitnika, kjer se psi lahko osvežijo tudi ob bolj toplih dneh, severna stran – skozi občino Preddvor, pa je speljana skozi gozdiček, kjer za osvežitev najdemo tudi nekaj potokov, ki presahnejo le v največji suši.

Pitnik na poti okoli Brda

Če ste dovolj tihi in zgodnji, boste lahko skozi ograjo parka občudovali različne vrste divjadi, ki se pasejo na travnikih parka v zgodnjih jutranjih urah.

Divjad v parku Brdo

Pot je primerna za vse pse, ki lahko prehodijo tako dolžino, ni zahtevna, saj poteka praktično po ravnem. V poletni vročini je najbolj izpostavljen južni del poti in v tem času priporočam res le zgodnje jutranje oz. pozno popoldanske sprehode.

Posted on