Machova pot

Napoved za nedeljo je kazala odlično vreme za dolg pohod in odkrivanje novih krajev. Na dolenjskem koncu že kar nekaj časa nisva raziskovala in tokrat se nama je zdela odlična priložnost, da jo mahnemo proti Novemu mestu.

Machova učna pot leži le nekaj kilometrov iz Novega mesta pri vasi Mali Slatnik. Parkirava dobrih 300m za gostilno Štefan, kjer je ob Machovi poti urejeno parkirišče (45.805274174413185, 15.206059289967081).

Pot je posvečena Johanu Machu, ki je v Slovenijo prvi pripeljal sviloprejke – jamamaje. Bil je prvi in najuspešnejši rejec jamamajev v Sloveniji, ki pa so pri poskusu reje na prostem v hrastovem gozdu, na Machovem hribu, po izleganju ušli nadzoru, ter se postopoma razširili po srednji in južni Evropi.

Celotna Machova pot je tako označena z dobro vidnimi markacijami v obliki metulja jamamaj.

Machova pot je označena z dobro vidnimi markacijami


Kljub toplemu pomladnemu vremenu in vikendu, na celotni poti nismo srečali praktično nikogar.
Spodnji del poti poteka ob potoku, s številnimi izviri in pritoki. Prednosti poti je, da ima praktično na celotni trasi označene tudi bližnjice, po katerih lahko krog skrajšate in tako prehodite le določen odsek, ter prilagodite dolžino in zahtevnost glede na kondicijo svojega psa.Midva sva se tokrat odločila za celoten krog – cca. 9km, tako se vzpnemo tudi do Trdinovega skalnega okna in nato skozi vas Veliki Slatnik obrnemo nazaj proti izhodišču.
Le del poti – skozi vas, poteka po neprometni cesti, preostali odseki pa so po urejenih in dobro uhojenih gozdnih poteh.
Glede na lego poti in dejstvo, da kar velik del leži ob potoku in številnih izvirih, je Machova pot odlična izbira tudi za toplejše dni, ko iščemo senco.

Ko vas pot zanese proti Novem Mestu, si le vzemite uro ali dve za ta skriti biser.

Nina & Črt

Posted on 2 komentarja

2 thoughts on “Machova pot

  1. Lani smo en majhen delček te poti prehodili. Hvala, da ste nas spet spomnili nanjo, se letos potrudimo za celo.

    1. Z veseljem! Res je vredno prehoditi celotno pot.

Komentarji so zaklenjeni.