Probiotiki za psa: Ključ do zdravega in srečnega življenja brez alergij

Pozdravljeni vsi ljubitelji psov in zagovorniki zdravega načina življenja! Danes želim z vami deliti nekaj zanimivih informacij o nečem, kar je morda že postalo del našega vsakdana, vendar pa se še vedno premalo zavedamo njegovega pomena. Govorim o bakterijah. Da, prav ste slišali! Bakterije niso le slabe, ampak so dejansko ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. In ne samo to, tudi naši kosmatinci imajo izjemno korist od teh majhnih, a močnih organizmov.

V zadnjem času se je znanstvena skupnost vse bolj začela zavedati pomena bakterij v našem telesu. Številne raziskave so pokazale, da so bakterije, vključno s probiotiki, morda najpomembnejši del našega zdravja. Te koristne bakterije namreč pomagajo ohranjati ravnovesje v našem prebavnem sistemu, izboljšujejo absorpcijo hranil, krepijo naš imunski sistem in celo vplivajo na naše razpoloženje.

In kaj ima to veze s psi? No, verjetno ste že slišali za probiotike v prehrani psov. Ti koristni organizmi so prav tako pomembni za zdravje naših kosmatincev. Pravilno uravnotežena črevesna flora je ključnega pomena za dobro delovanje prebavnega sistema pri psih. Poleg tega, probiotiki in prebiotiki lahko pomagajo pri lajšanju prebavnih težav, kot so driska, zaprtje, napihnjenost in celo lajšajo alergije.

Pomembno je, da se zavedamo, kako pomembne so bakterije za naše zdravje in zdravje naših ljubljenčkov.
Ali imamo dokaze, da probiotiki pozitivno delujejo pri zdravljenju alergij? Imajo morda tudi kakšne neželene stranske učinke?

Preberi več.

Kaj sploh so probiotiki?

Probiotiki so žive bakterije, namenjene krepitvi zdravja in imunskega sistema našega psa. Najdemo jih lahko v obliki prehranskih dopolnil ali fermentirani hrani npr. kefirju.

So koristni v boju z boleznimi, pomagajo pri urejeni prebavi, proizvodnji vitaminov, borijo se z nevarnimi bakterijami in virusi.
Najbolj znani vrsti probiotikov sta iz rodu Lactobacillus in Bifidobacterium, obstajajo pa še številne druge vrste. Raziskava (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18181730/) je dokazala, da probiotiki lahko znižajo raven IgE – beljakovina, katere vrednost se poviša ob stiku z alergenom in je ključni pokazatelj alergije.

Probiotiki torej lahko delujejo tako, da živali izpostavijo različnim bakterijam in tako zmanjšajo alergijski odziv. Pomagajo pa tudi pri presnovi določenih beljakovin, ki bi sicer povzročile alergijsko reakcijo. Alergije so navsezadnje le čezmerna imunska aktivnost organizma.

Atopični dermatitis

se kaže s suho, luskasto in srbečo kožo. Vzroki vključujejo genetiko in okolje psa. Vendar so pomembni tudi drugi dejavniki, kot so pršice, cvetni prah, spore plesni in alergije na hrano. Alergijski dermatitis je vnetna kožna bolezen, ki prizadene kar 30 % vseh psov in se pogosto ponavlja vse življenje vašega ljubljenčka.
V študiji iz leta 2012 je zgodnja izpostavljenost probiotikom zmanjšala za alergen specifične IgE. To je dodatno podprla še ena študija, kjer so mladički pasme Beagle uživali probiotike vse od starosti 3 tednov do 6 mesecev. Rezultati pa so bili izjemni, saj so pri 6ih mesecih imeli bistveno nižje vrednost alergijskih IgE markerjev https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19496662/

Kožni mikrobiom

Morda se ne zavedate, a koža vašega psa je dom milijonom mikroskopskih organizmov. Ta kompleksna skupnost bakterij, gliv in drugih mikrobov je znana kot mikrobiom kože. Čeprav se raziskovalci še vedno učijo o kožnem mikrobiomu in njegovi vlogi pri zdravju, dokazi kažejo, da igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože vašega psa. Motnje v kožnem mikrobiomu lahko povzročijo težave s kožo, kot so okužbe in alergije. Zato je pomembno, da ste seznanjeni z znaki nezdravega mikrobioma, da boste lahko poskrbeli za zdravo kožo svojega psa. Veliko različnih vrst mikrobov sestavlja mikrobiom pasje kože. Najštevilčnejše so bakterije, na koži jih je vsaj 1000 različnih vrst. Druge glavne skupine so glive, kvasovke in pršice. Čeprav so viruse in protozoe našli tudi na koži, jih ni tako veliko kot bakterij.
In kaj ima kožni mikrobiom veze z alergijami? Raziskava je potrdila, da na koži zdravih psov prebiva več različnih vrst zdravih bakterij kot na koži psov, ki trpijo za alergijami. To pomeni, da bi dodani probiotiki lahko okrepili nizke ravni probiotikov na koži in pomagali zmanjšati kožne alergije.

kweeoo probiotiki za pse

Kweeoo Probiotike za pse najdeš TUKAJ – Širok spekter probiotičnih kultur in dodan prebiotiki za maksimalni učinek.

Prebava in probiotiki
Si to kar ješ in zdrava prebava je vsekakor izrednega pomena za zdravo telo. Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da je atopijski dermatitis povezan tudi s črevesnimi motnjami. Del rešitve je tako dodaten vnos probiotikov, da se poveča število probiotičnih bakterij v črevesju.
Črevesni mikrobiom je sestavljen iz jedra mikrobne populacije, ki ohranja delovanje črevesja in komunikacijo med osjo črevesje-koža, s čimer ohranja kožo vašega psa zdravo.

Neželeni učinki? Vnos probiotikov tudi pri zdravih psih nima nobenih dokazanih neželenih učinkov.

Adiva Biotioc probiotiki v prahu najdeš jih TUKAJ

Posted on