Pozor! Nevarne gosenice sprevodnega prelca

Pomlad prihaja, a s tem se ne bodo prebudili le klopi in bolhe, pač pa na naše pse preži še ena nevarnost. Gosenice hrastovega in pinijevega sprevodnega prelca. Metulja, ki sodi med največje drevesne škodljivce. Pri nas je pogost predvsem na Primorskem.

Gosenice sprevodnega prelca se prehranjujejo z iglicami in listi. Pinijev sprevodni prelec napada bor in cedro (včasih tudi macesen), hrastov pa predvsem hrast, lahko pa tudi brezo, gaber, kostanj in bukev. Ime so dobile po svojem načinu premikanja, po tleh se namreč premikajo v tipičnih sprevodih oziroma »vlakcih«. Prav njihovo gibanje ponavadi vzbudi zanimanje pri psih, zato so le te gosenice še toliko bolj nevarne za naše ljubljenčke.

Gosenice živijo v krošnjah dreves, kjer se zadržujejo v gnezdih – zapredkih. Poraščene so s številnimi drobnimi hitinskimi dlačicami, v katerih se skriva toksin thaumetopoetin, ki povzroči hudo alergijsko/vnetno reakcijo na koži ali sluznicah.

SIMPTOMI, KI SE POJAVIJO OB STIKU

Najbolj pogosti simptomi, ki se pojavijo ob stiku psa s sprevodnim prelcem so živčnost, kihanje, praskanje s tačkami po gobčku, ter povečano slinjenje. V skrajnem primeru tudi težave z dihanjem, oteklina jezika, ter povečane bezgavke. V težjih primerih se lahko pojavi tudi cianoza jezika, ter odmiranje tkiva na prizadetem področju. V kolikor pes gosenico poje, se lahko pojavita bruhanje in driska.

V primeru stika dlačic z očmi pride do vnetja očesnih vek. Pojavita se lahko tudi pregrevanje in hiperventiliranje. V najhujših primerih ali ob prepočasnem ukrepanju se pojavijo tudi sistemski znaki – motnje v strjevanju krvi, kar lahko vodi celo v smrt.

KAJ STORITI, ČE PRIDE VAŠ PES V STIK Z GOSENICO?

  1. ODSTRANITE GOSENICO IZ UST VAŠEGA PSA – vendar previdno, saj so dlačice toksične tudi za vas. Če imate možnost, uporabite rokavice ali zavarujte svoje roke na kakšen drugačen način. Če je pes slučajno gosenico pogoltnil, to nujno povejte veterinarju, da mu bodo dali sredstva, ki izzovejo bruhanje.
  2. SPERITE PRIZADETO OBMOČJE – najbolje se obnese topla voda, kis ali fiziološka raztopina, saj toplota zmanjšuje delovanje toksina. Če te možnosti nimate, sperite območje z vodo, ki jo imate pri roki.
  3. PSA NEMUDOMA PELJITE K VETERINARJU – takoj ko je možno poiščite veterinarsko pomoč!

Prognoza je odvisna predvsem od hitrosti našega ukrepanja. Izredno pomembno je, da psa čim hitreje peljemo k veterinarju. Veterinar bo psu nudil podporno zdravljenje s protibolečinskimi, protivnetnimi zdravili in antihistaminiki, usmerjeno predvsem v zaviranje alergijske reakcije. Po potrebi bo dodal tudi druga podporna zdravljenja (infuzija, zdravila za zaščito želodčne sluznice, intubiranje v primeru težav z dihanjem, itd.). V primeru odmiranja tkiva bo saniral poškodbe z odstranitvijo odmrlega tkiva.

Vsekakor vam želimo, da se s sprevodnim prelcem ne boste nikoli srečali.

Posted on