Glivice pri psih: Simptomi, zdravljenje in preprečevanje

Glivične okužbe pri psih so pogosta, vendar pogosto spregledana bolezen. Čeprav se zdi, da gre pri glivicah za manjše težave, kvasovke pri psih lahko povzročijo nelagodje in zdravstvene zaplete.

Glivična okužba, znana tudi kot glivični dermatitis ali Malassezia dermatitis, se pojavi, ko pride do prekomerne rasti glivičnih organizmov na koži psa. Glivice so vrsta gliv, ki naravno prebivajo na koži in v ušesih psov, vendar lahko določeni pogoji privedejo do njihove prekomerne rasti, kar povzroči okužbo.

Vzroki Glivičnih Okužb Pri Psu

Več dejavnikov lahko prispeva k razvoju glivičnih okužb pri psih:

 1. Toplo in Vlažno Okolje: Glivice se dobro počutijo v toplih in vlažnih okoljih, kar naredi območja, kot so ušesa, blazinice tac in gube kože, dovzetne za okužbe, še posebej pri pasmah s kožnimi gubami, kot so buldogi ali shar peiji.
 2. Alergije: Psi z alergijami, bodisi prehranskimi, okoljskimi ali alergijami na bolhe, so bolj nagnjeni k glivičnim okužbam. Alergije oslabijo imunski sistem in motijo ravnotežje mikroorganizmov na koži, kar omogoča rast glivic.
 3. Slaba Higiena: Neustrezne higienske navade lahko ustvarijo okolje, ki je ugodno za rast glivic. Nepravilno čiščenje ušes, nepravilno sušenje po kopanju lahko prispevajo k prekomerni rasti glivic.
 4. Osnovne Zdravstvene Težave: Psi z osnovnimi zdravstvenimi težavami, kot so hormonsko neravnovesje (npr. hipotiroidizem, Cushingov sindrom), motnje imunskega sistema ali diabetes, imajo večje tveganje za razvoj glivičnih okužb.

Simptomi Glivičnih Okužb Pri Psu

Glivične okužbe pri psih se lahko kažejo na različne načine, vključno z:

 1. Srbenje in Praskanje: Psi z glivičnimi okužbami pogosto kažejo pretirano srbenje, lizanje in praskanje, še posebej na prizadetih območjih. Psi si okužene predele tac lahko ližejo ali celo grizejo.
 2. Rdečina in Vnetje: Koža se lahko zdi rdeča, vneta in razdražena, še posebej na mestih s kožnimi gubami, ušesi, v dimljah in med blazinicami tac. Dlaka med prsti je temno rjasto rdeče barve. Prekomerno izpadanje dlake na repu ali zgornje delu hrbta
 3. Neprijeten Vonj: Glivične okužbe oddajajo značilen, močan vonj, pogosto opisan kot vonj po plesnivem kruhu ali koruznem čipsu.
 4. Mastna Koža: Prizadeta območja se lahko zdijo mastna na nekaterih delih lahko koža tudi počrni zaradi izločanja, ki ga povzroča prekomerna rast glivic.
 5. Izcedek iz Ušes in Stresanje Glave: Psi z glivičnimi okužbami v ušesih lahko kažejo stresanje glave, praskanje po ušesih, ušesno maslo ali smrdljiv izcedek iz ušesnega kanala.
glivice pri psih

Preprečevanje Glivičnih Okužb Pri Psu

Čeprav so glivične okužbe pri psih lahko težavne za zdravljenje, ko se enkrat razvijejo, lahko več preventivnih ukrepov pomaga zmanjšati verjetnost njihovega pojava:

 1. Vzdržujte Dobre Higienske Navade: Redne higienske prakse, vključno s čiščenjem, kopanjem z nežnim, hipoalergenim šamponom in temeljito sušenje psa po kopelih, lahko pomagajo preprečiti prekomerno rast glivic.
 2. Skrb za Ušesa: Redno čistite ušesa psa s čistilom za ušesa, da odstranite odvečno ušesno maslo. Poskrbite za pravilno sušenje po plavanju ali kopanjih, da preprečite nabiranje vlage.
 3. Prehranske Ugotovitve: Hranite psa z uravnoteženo, kakovostno prehrano, prilagojeno njihovim prehranskim potrebam. Izogibajte se prenajedanju in spremljajte morebitne prehranske alergije ali občutljivosti, ki bi lahko prispevale h glivičnim okužbam.
 4. Higiena prostora: Ohranite čisto in suho okolje psa, še posebej pozorni bodite na območja, nagnjena k vlagi, kot so posteljnina, preproge in zunanji prostori.

Rast kvasovk lahko zmanjšamo tudi z ustrezno prehrano oz. dodatki pasji prehrani

 • Ohrovt in brokoli: odlična vira antioksidantov, ki podpirata tudi imunski sistem.
 • Bučna semena: naravni vir vitamina E (so pa tudi odlična rešitev za črevesne gliste).
 • Kurkuma: lahko pomaga podpirati normalno razstrupljanje kvasovk – (Dorwest herbs kurkuma).
 • Česen: podpira zdravo delovanje jeter in črevesja, kar je pomembno za odmiranje kvasovk.(Dorwest herbs česen in grško seno)
 • Ingver: podpira zdravje črevesja in delovanje jeter.
 • Chlorella: podpira telo pred izpostavljenostjo težkim kovinam ali okoljskim toksinom.
 • Kelp: bogat z jodom. Kvas je lahko povezan s hipotiroidizmom, jod pa lahko pomaga uravnovesiti ščitnico.(Dorwest herbs kelp)

V prehrano psa lahko vključite tudi živila in zelenjavo, bogata z antioksidanti, kot so listnata zelenjava ali šparglji.
Če dajete sadje, uporabite jagodičevje, robide in maline (Cranimals very berry), ki vsebujejo manj sladkorja in imajo izjemne koristi za zdravje.

Izogibajte se škrobni zelenjavi, živilom, ki vsebujejo ogljikove hidrate in dodane sladkorje, ki so lahko na etiketah prikazani kot dekstroza in fruktoza.
Izogibajte se tudi: Korenju, pastinaku, papriki (ki je prav tako zelenjava, ki se ji je treba izogibati, saj vsebuje solanin, ki lahko dodatno poslabša vnetje), Krompirju, Sladkem krompirju, buči, Tapioki, žitom – kot so riž, proso, pšenica, koruza in oves,, stročnicam, kot so leča, čičerika in fižol v zrnju, mlečnim izdelkom, vključno z jogurtom.

Opomba: pogosto boste videli, da se jogurt priporoča za glivične okužbe pri psih. Toda mlečni izdelki, vključno z jogurtom, vsebujejo naravni sladkor, ki bo še naprej hranil kvasovke. Namesto jogurta je najbolje dati probiotični dodatek (Pharmox Digest pro).

Posted on