Sečni kamni pri psih: boleča nadloga, ki jo lahko preprečimo

Sečni kamni so boleča in pogosta težava pri psih, ki lahko prizadene pse vseh pasem in starosti. Nastanejo, ko se minerali v urinu strdijo in tvorijo trde kamne v sečnem mehurju ali sečevodu. Ti kamni lahko povzročijo številne težave, kot so bolečina pri uriniranju, krv v urinu, pogosto uriniranje in celo obstrukcijo sečil.
Poznamo različne vrste sečnih kamnov pri psih.

UROLITI

Uroliti ali bolj znano sečni kamni so skupek mineralov, različnih velikosti in sestave, ki se lahko razvijejo v pasjem mehurju in tako po strukturi kot po izgledu spominjajo na kamne. So različnih oblik in velikosti- lahko so majhni kot pesek, ali veliki kot golf žogice.

Tako kot pri ljudeh, se lahko razvijejo tudi pri psih, v različnih delih sečil, vključno s sečnico, ledvicami in mehurjem, kjer jih najdemo najpogosteje. Povzročajo pogoste okužbe sečil, bolečine ali celo zamašitev sečil. So pogosta težava pri psih in se lahko razvijejo ne glede na starost, pasmo ali spol.

VRSTE UROLITOV PRI PSIH

Pomembno je vedeti, da se pri psih lahko pojavi več vrst urolitov, in da je za vsako vrsto potrebno drugačno zdravljenje, ki lahko ob pravočasnem ukrepanju in zdravljenju, prepreči nastanek resnejših zdravstvenih težav in pomaga vašemu psu živeti dolgo, srečno življenje.

STRUVITNI KAMNI

So ena najpogostejših vrst urolitov pri psih. Ti kamni so sestavljeni iz magnezija, amonija in fosfata, in so posledica urina prenasičenega z magnezijevimi, amonijevimi ter fosfatnimi ioni.

Občasno se obikujejo kot posledica okužbe sečil.  Struvitni kamni so pogosti pri srednjih in starejših psicah, zlasti pri tistih, ki so nagnjene k okužbam sečil. Zdravljenje običajno vključuje antibiotike za zdravljenje okužbe in posebno dieto, ki pomaga raztopiti kamne.

Pri okužbi sečil lahko uporabimo tudi naravni izdelek Cranimals Original, ki vsebuje 100% organske brusnice, ki dokazano odpravljajo tudi struvite.

Kar 85% psov z diagnozo struivitih kamnov je samic, saj pogosteje zbolijo za vnetjem sečil. Pojavijo pa se tudi pri mladih psih, kjer so bakterijske okužbe posledica prirojenih napak ter starejših psih, ki zbolevajo za kroničnimi boleznimi.

KALCIJEVI OKSALATNI KAMNI

Kalcijevi oksalatni kamni so druga najpogostejša vrsta urolitov pri psih. Ti kamni so sestavljeni iz kalcija in oksalata, minerala, ki ga najdemo v številnih vrstah sadja in zelenjave.

Ti kamni se bolj pogosto pojavljajo pri samcih (73%) in pri določenih pasmah, kot so bišoni, maltežani, čivave, pomeranci, …

Za preprečevanje nastajanja oksalatnih kamnov lahko prehrani dodajamo Dialix Oxalate plus, ki pomaga zmanjšati tveganje za nastanek kristalov oksalata, urata in cistina.

URATI

Urati so vrsta urolita, ki se običajno pojavlja pri psih, ki imajo težave z jetri ali presnovo beljakovin. Ti kamni so sestavljeni iz soli sečne kisline in so pogosti pri dalmatincih, yorkshire terierjih in angleških buldogih in se pojavijo ponavadi pred 4. letom starosti. Zdravljenje uratov običajno vključuje dieto, ki je nizka v beljakovinah in bogata z vlakninami, pa tudi zdravila, ki pomagajo zmanjšati raven sečne kisline v seču.

CISTINSKI KAMNI

Cistinski kamni so redka vrsta urolitov, v obliki šestkotnika, rumeno-rjave barve, ki se običajno pojavljajo pri psih z genetsko motnjo, ki vpliva na presnovo aminokisline cistin. Ti kamni so pogosti pri nekaterih pasmah, kot so buldogi, chihuahue, dachshundi in basseti. Cistinske kamne je težko zdraviti, saj se pogosto ponovno pojavijo tudi po kirurški odstranitvi.

SIMPTOMI

Psi s sečnimi kamni včasih ne pokažejo očitnih kliničnih znakov. To velja predvsem za pse, z zelo majhnimi sečnimi kamni saj se ti pogosto izločijo skozi urinarni trakt, ne da bi vedeli. Predvsem to velja za samičke, saj je njihova sečnica veliko krajša in širša, zaradi česar kamni lažje prehajajo skozi, kot pri samčkih.

Večji kamni lahko dražijo sluznico mehurja ali sečnice, zato je dobro biti pozoren na to, ko opazite naslednje simptome:

 • nelagodje in težave pri uriniranju
 • pogosto uriniranje majhnih količin urina
 • kri v urinu
 • moten in razbarvan urin
 • napihnjen ali občutljiv trebuh
 • izogibanje aktivnosti
 • sprememba ravni energije
 • bruhanje
 • lizanje sečil

Pomembno je vedeti, da se vsi ti simptomi morda ne pojavijo sami od sebe. Bolečina je lahko edini pokazatelj prisotnosti kamnov v mehurju, zato jo je zelo težko diagnosticirati. Pomembno je, da smo na znake pozorni in, da ugotovimo, če naš pes trpi za to boleznijo. Če kamnov ne zdravimo, lahko povzročijo blokade, kronične okužbe sečil in so potencialno smrtno nevarni.

Na nastanek urolitov lahko vpliva več dejavnikov, kot so prehrana, hidracija in celo genetske predispozicije. Čas za nastanek pa je zelo različen in v povprečju sicer traja od nekaj tednov pa do nekaj mesecev. Nastajanje večjih kamnov traja ponavadi dalj časa, vendar pa so poročali tudi o primerih, kjer so večji kamni nastali že v dveh tednih. Hitrost je odvisna predvsem od količine prisotnega kristalnega materiala in stopnja okužbe.

Prehrana za pse s sečnimi kamni

Prehrana ima pomembno vlogo pri preprečevanju ponovnega nastanka sečnih kamnov pri psih. Na splošno so prehrane za pse s sečnimi kamni zasnovane tako, da:

 • Zmanjšajo vnos beljakovin
 • Zmanjšajo vnos fosforja
 • Zmanjšajo vnos magnezija
 • Povečajo vnos vode
 • Spremenijo pH urina

Zaključek:

Sečni kamni so boleča in pogosta težava pri psih, vendar jo lahko preprečimo z ustrezno prehrano in skrbjo. Če sumite, da ima vaš pes sečne kamne, ga je nujno odpeljati k veterinarju.

Posted on