Naredite sami: praskalnik za mačke

Mačke so znane po svojem naravnem nagonu praskanja. Praskanje jim ne služi samo za ohranjanje svojih krempljev, ampak tudi za označevanje svojega ozemlja ter sproščanje stresa in napetosti. Za mačke je praskanje nujno potrebno, vendar se lastniki pogosto srečujejo z izzivom, kako ohraniti svoje pohištvo nepoškodovano. Rešitev našega problema se skriva v ustvarjalnosti in preprostosti – izdelajte praskalnik za mačke iz kartona.

Materiali in Orodja

Preden začnete z izdelavo praskalnika, si poglejte, kaj boste potrebovali. Za izdelavo praskalnika iz kartona boste potrebovali naslednje materiale in orodja:

 • Trpežen karton – več kot ga je, bolje
 • Ravnilo
 • Svinčnik
 • Škarje
 • Lepilo za papir
 • Barve, barvice ali markerje za dekoracijo
 • Igrače po izbiri (za mačke)
 • Okrasni trakovi ali trakovi za dodatno dekoracijo

Načrtovanje Praskalnika

Prvi korak pri izdelavi praskalnika je načrtovanje. Odločite se, kakšno obliko in velikost praskalnika si želite. Prav tako razmislite o dodatnih elementih, kot so platforme ali luknje za igro. Načrtujte praskalnik za mačke tako, da bo všeč vašemu mačku in se bo lepo zlil z vašim prostorom.

Glavni trije tipi praskalnikov iz kartona so:

 • Okrogli ploski praskalnik: karton narežete na 5-10cm debele trakove, potem pa te trakove začnete krožno navijati enega okoli drugega, da dobite velik okrogel praskalnik. (https://www.saltycanary.com/diy-cardboard-cat-scratcher/)
 • Pravokotni ploski praskalnik: karton narežete na 5-10cm debele trakove, ki naj bodo enake dolžine. Trakove potem zložite drug ob drugega in jih zlepite, da dobite velik pravokotni praskalnik. (https://www.planetjune.com/blog/homemade-cardboard-cat-scratcher/)
 • Visoki praskalnik: karton narežete na kvadrate ali kroge velikosti približno 10cm, pri čemer je dobro imeti vsaj nekaj kvadratov večje dimenzije, ki bodo služili kot noga praskalnika. Izrezane kartone potem naložite enega na drugega, da dobite pokončni praskalnik.
Slika: Shelterness

Lahko pa si date duška in naredite pravo mačjo rezidenco, možnosti so neomejene.

Izrezovanje Kartona

S pomočjo ravnila in svinčnika označite in izrežite dele praskalnika iz trpežnega kartona. Glavni del praskalnika naj bo dovolj velik, da se vaša mačka udobno raztegne. Uporabite škarje za izrezovanje.

Sestavljanje Praskalnika

Ko imate vse dele izrezane, začnite s sestavljanjem praskalnika. Uporabite lepilo za papir, da pritrdite dele skupaj. Poskrbite, da so vsi deli dobro pritrjeni in da bo praskalnik stabilen. Lahko dodate dodatne dele po lastni izbiri, da naredite praskalnik bolj zanimiv za vašo mačko.

Dekoracija in Personalizacija

Tu je priložnost, da praskalnik personalizirate in okrasite po svojem okusu. Uporabite barve, barvice ali markerje, da dodate vzorce ali ilustracije na površino praskalnika. Lahko tudi dodate okrasne trakove za dodatno dekoracijo ali poljubne igračke po vaši izbiri da bo praskalnik bolj privlačen.

Vzdrževanje in Skrb za Praskalnik

Da bi praskalnik ostal v dobrem stanju, redno preverjajte spoje. Če opazite obrabo ali poškodbe, jih čim prej popravite. Kartonski praskalnik za mačke ni tako trpežen kot tisti iz trdnejših materialov, zato je pomembno, da ga občasno pregledujete. Občasno je tudi priporočljivo čiščenje praskalnika saj se notri lahko naberejo dlake.

Zaključek

Za nami je potovanje v svet ustvarjalnosti in preprostosti, kjer smo se naučili, kako izdelati praskalnik za mačke iz kartona. Ta projekt je dokaz, da se lahko s preprostimi in dostopnimi materiali ustvari nekaj posebnega za naše hišne ljubljenčke. Ne glede na to, ali ste izkušen mojster ali pa ste se pravkar spustili v svet ustvarjalnosti, je izdelava praskalnika iz kartona enostavna in zabavna.

Vaša mačka bo hvaležna za to novo praskalno površino, ki ji bo omogočila, da izrazi svoje naravne instinkte in ohrani svoje kremplje zdrave. Poleg tega bo praskalnik iz kartona, ki ste ga ustvarili, prinesel dodaten element zabave in igre v njen vsakdanjik.

Prednost tega projekta je v tem, da lahko praskalnik enostavno prilagodite svojim željam in okusu. Lahko ga pobarvate, okrasite in personalizirate, da se bo popolnoma ujemal z vašim domom.

Posted on