Nevarnosti igre z lesenimi palicami

“Ne meči psu palice, saj je lahko nevarno!”

Priznajmo, vsi smo že slišali ta nasvet, a ga večina od nas ignorira. Prepričani smo, da se našemu psu sigurno ne bo zgodila nesreča. Poleg tega so palice vsepovsod okoli nas, palica je najlažje dosegljiva “igračka” na vsakem sprehodu in psi jih ponavadi obožujejo. Radi jih lovijo in grizejo, a žal zna biti to zanje res nevarno, do poškodb prihaja zelo pogosto, kar vam bo povedal vsak veterinar, saj obravnavajo veliko takih primerov.

Najbolj pogoste poškodbe pri igri z lesenimi palicami so:

  1. Poškodbe mehkih tkiv: zelo pogoste so poškodbe mehkih tkiv, saj se velikokrat zgodi, da se pes med tekom s palico v gobcu nanjo napiči. Ob tem lahko pride do poškodb žnabljev, jezika ali sapnika. V kolikor med tekom naleti na palico zapičeno v tla le-ta lahko prebode tudi prsni koš ali trebuh.
  2. Poškodbe zob: les zna biti precej trd, psi ponavadi palice grizejo z veliko vnemo, zato tudi poškodbe zob niso redke. Ker se navadne palice med grizenjem rade lomijo na ostre trske, obstaja velika nevarnost, da se kakšna od njih zapiči v dlesen, ter povzroči infekcijo.
  3. Poškodbe ustne votline in sapnika: ostre trske žal lahko povzročijo tudi gnojni absces v ustni votlini v kolikor se zapičijo pod kožo. V primeru, da zaidejo v sapnik so lahko posledice še dosti hujše.
  4. Draženje želodca in obstrukcija črevesja: v primeru, da pes delčke palice požre lahko pride do draženja želodca, bruhanja ali driske. Če ponesreči požre večji kos, lahko pride tudi do obstrukcije črevesja.

Vsekakor se je vsemu temu najbolje izogniti in psu preprečiti igro z lesenimi palicami, saj je tveganje za poškodbe enostavno preveliko.

A brez skrbi, za vse pasje ljubitelje palic imamo pri nas v trgovini na voljo super alternativo! Nekaj zabavnih, a obenem popolnoma varnih igrač v obliki palice.

Prva med njimi je odlična Ruffwear Gnawt-A-Stick palica, ki bo navdušila vsakega strastnega “grizača”. Narejena je iz zelo trpežnega naravnega kavčuka in tako popolnoma varna za uporabo. Primerna je tudi za pse z močnejšim ugrizom. Njena površina je oblikovana tako, da masira dlesni vašega psa. Super se obnese za prinašanje iz vode, saj plava na vodi, obenem pa njena oblika preprečuje, da bi med plavanjem pes zaužil preveč vode. Na voljo je v rdeči, modri ali rumeni barvi.

Druga zabavna igrača v obliki palice iz naše ponudbe je Chuckit Ultra Fetch Stick, ki je zasnovana za aktivno igro z vašim psom. Izdelana je iz vzdržljivega materiala, ki je nežen do zob in dlesni vašega psa. Njene živahne barve zagotavljajo boljšo vidljivost v travi.

Tretja varna palica v naši ponudbi je prav posebna palica Chuckit Breathe Right Stick. Gre za posebno oblikovano palico, ki zaradi svoje luknjaste oblike omogoča boljši pretok zraka, zato je še posebej primerna za vse pse, ki se hitro pregrejejo. Super se obnese v poletnih mesecih, saj se z njo pes med prinašanjem lažje hladi. Izdelana je iz trpežne gume, ki plava na vodi.

Smo pa pomislili tudi na tiste zagrizene ljubitelje lesa, ki se mu enostavno ne morajo upreti. Zanje imamo v ponudbi bolj varno alternativo navadnemu lesu in sicer palico kavovca in korenino vresja!

Palica kavovca je najbolj varna lesena palica za grizenje, saj se ob žvečenju ne lomi na nevarne trske, ampak se drobi na tanka lesna vlakna, ki za psa niso škodljiva, če jih zaužije. Delujejo, kot zobna nitka tako, da pomagajo ohranjati zobe vašega psa zdrave in čiste. Kavovec je zelo trd les, tako da bo psu zagotovil zabavo za več ur. Ne vsebuje sestavin živalskega izvora ali umetnih dodatkov in je brez kalorij, tako ga brez skrbi žvečijo tudi pretežki psi in psi, ki trpijo za alergijami.

Na voljo je v različnih velikostih in debelinah, tako se za vsakega kosmatinca najde prava. Je okolju prijazen izdelek, saj se uporablja les, ki nastane na plantažah kave. Ne vsebuje kofeina.

Korenina vresja je še en odličen lesen priboljšek za žvečenje in grizenje. Izhaja iz sredozemskega trdega in robustnega lesa. Je še trpežnejša od palic kavovca, tako da vam bo ena korenina zdržala tudi nekaj mesecev.

Vsekakor priporočamo, da pes tako korenino vresja, kot tudi palico kavovca žveči pod nadzorom. Ko je kos tako majhen, da ga pes lahko pogoltne, ga zavrzite in zamenjajte z novim.

Z uporabo bolj varnih alternativ lesenih palic se bomo izognili marsikateri poškodbi in nepotrebnim veterinarskim stroškom. Vaš kosmatinec in vaša denarnica vam bosta hvaležna.

Posted on