Miselna zaposlitev za pse

Si že kdaj na televiziji zasledil prispevek o tem, kako popestrijo življenje živalim v ZOO-jih? Lubenice, “sladoledi”, kartonaste škatle z mesom, itd. Vse to spada k obogatitvi življenja.

Dog/Canine Enrichment ali obogatitev pasjega življenja je psihična zaposlitev oz. stimulacija možganov in je pomembna za dobro počutje tvojega psa.
Hišne, udomačene živali večino dneva ne počnejo drugega, kot poležavajo na svojem ležišču, opravijo 2-3 daljše sprehode dnevno, večino časa pa so njihovi možgani povsem nezaposleni. Za razliko od živali v divjini, ki si poiščejo hrano, poskrbijo za  varno zavetje itd.

Za svojega psa lahko pripraviš kup zabavnih igric, ki jih lahko počneta skupaj, ali pa se z njimi zaposli sam in mu tako popestriš življenje.
Med obogatitev življenja poleg miselnih igric seveda spadajo tudi aktivnosti (agility, paša ovc, frizbi…) ter sprehodi po novem okolju, kjer se zaposlijo pasji smrčki, s kopico novih vonjav. Večkrat se ustavita, opazujta okolico ali pa naj le uživa ob vohljanju po travi.

Še nekaj idej za popestritev pasjega vsakdanjika:
– brikete posuješ po svojem vrtu ali delu travnika, pes pa naj  hrano poišče
– hrano daj v prazno plastenko vode, tetrapak mleka, plastenko od tekočega jogurta, …
– uporabi katero izmed miselnih igrač ,ki jih lahko napolniš s hrano in za nekaj ur postaviš v zamrzovalnik. Uporabiš lahko sir, brikete, meso, pašteto, arašidovo maslo, banano, skuto, jogurt, … možnosti je neskončno.
– v kartonasto škatlo nacufaj star časopisni papir in med papir vsuj nekaj briketov
– naučita se nov trikec
– igrajta se skrivalnice
– skrij mu najljubšo žogico, on pa naj jo s pomočjo smrčka poišče

Zakaj je obogatitev v obliki miselnih igric in aktivnosti pomembna za tvojega psa? Ker te aktivnosti zmanjšujejo stres in povečajo sposobnost za reševanje problemov. Z ustrezno mentalno stimulacijo dobimo bolj umirjenega  in samozavestnega psa.

Posted on