Kako zaposlim zdolgočasenega psa?

Je tudi tvojemu psu dolgčas in iščeš enostavne in zabavne rešitve kako ga zaposliti?

Do večine vedenjskih motenj pride zaradi pomanjkanja miselne stimulacije pri psih. Po domače, ker naši psi ne opravljajo več namenskega dela za katerega so bili vzrejeni, si poiščejo svojo zaposlitev, ki  nam ponavadi ni najbolj všeč.

Dolgčas lahko vodi do grizenja in uničevanje pohištva, lajanja, kopanja lukenj, brskanja po smeteh…

Psi potrebujejo interaktivno igro in zabavne igre, ki zaposlijo njihove možgane.
Zabavnih igric so veseli vsi, stari (igre jih ohranjajo bolj mladostne 😉 ), mladi, veliki in mali. Študije so pokazale, da psi, ki niso dovolj mentalno zaposleni hitreje razvijejo negativna vedenja in agresijo.

Psa lahko že na sprehodu hitro in enostavno zaposlite z nekaj trikci ali vajami poslušnosti.

IGRE Z NOSOM
Igrajta se igre z nosom. Skrivanje hrane ali igrač po stanovanju zna biti zelo zabavna igra. Psi pri igri uporabljajo svoje najboljše čutilo – pasji smrček in v kratkem času pokurijo višek energije. Pri nas je zelo popularno, da se otroka skrivata psom, tako zaposlimo kar vse naenkrat 😉
Na spodnjem videu je naša Cookie med iskanjem žogice v travi. Po mahajočem repku lahko sklepate, da je nad tako igro navdušena 😀

IGRE BORBE
Igra borbe – cufanja z igračo je odlična psihična in fizična zaposlitev. Pri igri cufanja pes dela tudi na samokontroli – spuščanja igrače, da ne grize vaših rok, čakanja na povelje, da se cufanje lahko prične.  Zmotno je mišljenje, da taka igra spodbuja agresivnost tako da kar pogumno 😉

Naša Fanta pri igri z igračo Puller , kjer trenira samokontrolo spuščanja in prijemanja igrače na ukaz.

SPREHOD V NOVEM OKOLJU
Če se stalno sprehajate po istih poteh je to za psa dolgočasno, vsi vonji in okolica mu je že poznana. Peljite ga v novo okolje, kjer bo s smrčkom odkrival nove vonjave in raziskoval okolico. Pustite mu, da prevoha okolico, saj le-to izdatno spodbuja mentalno stimulacijo.

INTERAKTIVNE IGRAČE
V naši ponudbi najdeš nekaj interaktivnih igrač, ki jih lahko napolniš s hrano ali priboljški, pes  mora za nagrado uporabit svoje možgane in razvozljati uganke. Namesto obroka v pasji posodici mu lahko ponudiš zabaven obrok v interaktivni igrači in tako spodbudiš njegove možgane k razmišljanju.

Če je vaš pes pasme z močnimi nagoni, ki so značilni za pasmo mu lahko omogočite delo povezano s tem – ovčarski psi lahko pasejo, hrti tečejo coursing, prinašalci prinašajo itd.

Saj poznate tisti rek “zmatran pes je priden pes”, vsekakor drži vendar je pomemben poudarek tudi na psihični in ne le fizični zaposlitvi psa.

Posted on