Klopi – največja nadloga

Pa se je začelo! Čim se je malo ogrelo, smo na sprehodu iz dlake pobrali že prvega klopa! Vsako leto se ubadamo s tem, kako pse najbolje zaščititi proti tej nadlogi.
Nekateri prisegajo na kemične ovratnice, drugi na ampule ali tablete, tretji pa … želimo eksperimentirati z naravnimi preparati.
Vsi seveda niso najbolj uspešni, ampak roko na srce tudi ovratnice ali ampule ne delujejo na vseh psih enako učinkovito. Učinkovitost je odvisna od večih faktorjev :
– samega območja kjer se pes giba
– maščobne plasti na koži
– pogostosti kopanja

Nekaj dejstev o klopih:
Da se klop popolnoma pritrdi na vašega psa potrebuje od 4-5 ur, da se polno napije s krvjo pa do 10 dni. Njegova življenjska doba je 2 leti in v razvoju do končne oblike potrebuje tri gostitelje. Psi ponavadi gostijo zadnjo obliko razvoja, odraslega klopa.


Zmotno je tudi prepričanje, da klopi na nas skočijo iz dreves, nahajajo se namreč v podrastju, travi in gostem grmičevju. Na psu se najpogosteje prisesajo na ramena, pod pazduhe in na ušesa. To so vsekakor kritične točke, ki jih morate pregledati po vsakem sprehodu.

Zakaj klopi predstavljajo grožnjo?
Tako kot pri ljudeh tudi pri psih povzročajo okužbe, ki lahko povzročijo številne komplikacije in potrebujejo obvezno veterinarsko obravnavo.
Znaki, ki morda nakazujejo na to, da je vaš pes okužen s katero od klopnih bolezni so :
– izguba apetita
– bruhanje
– kašelj
– vročina
– pospešeno dihanje
– nenadno šepanje, ki se lahko pojavlja izmenično na različne tace
– pogosto vnetje ušes /oči

POMEMBNO je da klopa odstranite čim prej. Klopa enostavno čim bolj pri koži primete s pinceto in zavrtite. V kolikor v koži ostane del glave se le ta ponavadi po nekaj dneh posuši in odpade, če vas res zelo skrbi pa obiščite veterinarja 😉

V naši ponudbi najdeš le naravna sredstva proti zajedavcem (več o tem), poleg naše ponudbe pa lahko pripraviš tudi kak domači “zvarek” in se če se le da izogneš uporabi pesticidov na psu.

Posted on