Pasja Manikura oz. Kako Psu Postrižem Kremplje ?

Marsikdo se ne znajde najbolje, ko je treba psu postriči predolge kremplje. Tudi pri nas si nihče razen mene ne upa lotiti tega “izredno tveganega” početja 🙂

.

Najprej bi rad poudaril da je redna skrb za primerno dolžino krempljev pomembna za zdravje vašega psa. Predolgi kremplji psa ovirajo pri normalni hoji, posledično pa ima zaradi tega lahko tudi težave s hrbtenico.

Pri večini psov je potrebno kremplje postriči vsaj parkrat na leto, tudi če veliko hodijo po asfaltu kjer se do določene mere zbrusijo sami. Na grobi podlagi se ponavadi zbrusijo le sredinski kremplji, stranski pa vseeno rastejo nekontrolirano.

Na tržišču obstaja več različnih pripomočkov za striženje krempljev – škarje, giljotina, brusilci. Osebno uporabljam giljotino, ki se nam odlično obnese tudi pri močnih krempljih velikih psov.

OPOZORILO:  Naj vas ne skrbi, tudi če boste ponesreči zarezali v živec, se rana hitro zaceli in načeloma ne predstavlja nevarnosti za zdravje, kljub temu da izgleda grozno veliko krvi. V primeru da se vam to zgodi, priporočam da s papirnato brisačo nekaj minut držite na mestu poškodbe, da zaustavite krvavitev.

Dobro, pa se lotimo striženja. Pri psih s svetlimi kremplji je striženje precej enostavno, saj če podrobno pogledate krempelj, boste v njem videli področje ki je bolj rožnato obarvano, to je živec. Vse kar morate paziti je, da ne zarežete v rožnato področje. Pri psih s temnimi kremplji pa je zadeva malo bolj zahtevna. Jaz se orientiram po notranjosti kremplja, odrežem le tisti del, ki sega preko mesnatega dela kremplja.

Vedeti morate tudi, da če ima pes zelo dolge kremplje, jih ne boste mogli skrajšati naenkrat. Skrajševati jih boste morali postopoma, tako se ima živec čas umakniti v notranjost kremplja.

Vaja dela mojstra pravijo, tako da kar na delo!

Posted on