PEA za pse

Se sprašuješ kaj sploh je PEA in kako naj bi koristila tvojemu psu?

Palmitoil-etanol-amid (v nadaljevanju PEA) je telesu lastna snov, najdemo jo tudi v hrani – jajcih, mesu, arašidih, grahu, soji in mleku. Naravno jo proizvajajo tako rastline kot živali. Ravni PEA se v telesu povečajo, ko je telo ogroženo. Recimo ob večjem stresu, vnetjih, bolečinah, alergijah in celo pri prekomerni telesni teži.

pea 100% protibolečinska in protivnetna terapija

Zakaj PEA dodajamo, če pa jo telo proizvaja samo?

Dandanes je naš in tudi organizem našega psa dnevno obremenjen s stresom in zunanjimi faktorji, ki lahko povzročijo alergije, vnetja in bolečine. To povzroči večjo potrebo po PEA kot jo je telo sposobno samo proizvesti.
Delovanje PEA je bilo v teh primerih dokazano in ima številne pozitivne učinke na telo našega psa, sploh v primerih vnetij, bolečin in alergijskih reakcij.

Uporaba pri atopičnem dermatitisu:

S študijo je bila učinkovitost potrjena leta 2015, ko se je srbečica po 8ih tednih jemanje PEA pri 33% psov zmanjšala na normalo, izboljšanje kožnih lezij pa pri kar 80% psov, s tem pa seveda bistveno izboljšano življenje psa z atopičnim dermatitisom.

Uporaba pri kronični bolečini:

S študijo je bila učinkovitost potrjena leta 2021. PEA za razliko od večine drugih protivnetnih zdravil nima negativnih učinkov in jo lahko hkrati enostavno kombiniramo tudi z drugimi predpisanimi zdravili. Nekatera stanja, pri katerih je PEA pokazala pozitivne učinke pri ljudeh /in/ali živalih so : poškodba hrbtenice, nevropatska bolečina, osteoartritis, bolečine po operaciji, in številne druge.

Uporaba pri prebavnih težavah:

PEA rečemo tudi črevesni “čuvaj vrat” (gate keeper). Višje ravni PEA pomagajo pri vnetju črevesja, zmanjšajo kronično drisko in zmanjšajo težave psov z IBD-jem.

PEA zmanjša vnetje tako, da izniči škodljive vplive prostih radikalov, se veže nanje in prepeči njihovo negativno delovanje. To je še posebej pomembno v nevronih možganov, kar PEA naredi odlično tudi pri zdravljenju motenj živčnega sistema (npr. epilepsija).

Zaradi številnih pozitivnih učinkov in glede na učinkovitost, ki je bila dokazana v številnih študijah je PEA varna izbira in jo enostavno kombiniramo z drugimi predpisanimi zdravili ali dajemo samostojno.

Viri:
https://vet-magazin.si/
https://www.researchgate.net/publication/350474577_Chronic_Pain_in_Dogs_and_Cats_Is_There_Place_for_Dietary_Intervention_with_Micro-Palmitoylethanolamide
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34069940/

Posted on