Kako psa navadimo na vožnjo z avtomobilom?

Mnogi lastniki psov se soočajo z izzivom, kako psa navaditi na vožnjo z avtomobilom. Za nekatere pse je vožnja prijetna izkušnja, ki jim omogoča raziskovanje novih okolij in druženje z lastnikom. Za druge pa je lahko vožnja stresna in celo travmatična izkušnja.

V tem blog prispevku bomo predstavili nekaj nasvetov, kako psa postopoma in potrpežljivo navaditi na vožnjo z avtomobilom.

1. Priprava

Preden se lotite navajanja psa na vožnjo, je pomembno, da poskrbite za nekaj osnovnih stvari:

 • Varnost: Poskrbite, da bo pes med vožnjo varen. Naj bo v avtoboksu ali na zadnjih sedežih pripet z varnostnim pasom in oprsnico
 • Udobje: Poskrbite, da bo psu v avtomobilu udobno. Postelja, igrača ali priboljški mu bodo pomagali, da se bo sprostil.
 • Poznan vonj: V avtomobil položite nekaj, kar psu diši po domu, npr. njegovo odejo ali igračo.

2. Postopno navajanje

Navajanje psa na vožnjo naj bo postopno in potrpežljivo. Ne silite psa v avto, če se tega boji. Začnite z majhnimi koraki in postopoma stopnjujte težavnost.

Primeri postopnega navajanja:

 • 1. korak: Pustite psu, da razišče avtomobil, ko je motor ugasnjen. Nagradite ga, ko vstopi v avto in se v njem sprošča.
 • 2. korak: Prižgite motor avtomobila in pustite psu, da se navadi na zvok. Nagradite ga, če ostane miren.
 • 3. korak: Odpeljite se na kratko vožnjo po bližnji okolici svojega doma. Nagradite psa, če je med vožnjo miren.
 • 4. korak: Postopoma podaljšujte vožnje in se odpravljajte na vedno bolj oddaljene destinacije.

3. Sredstva za pomoč pri strahu

Če se pes močno boji vožnje, mu lahko pomagajo nekatera sredstva:

Pomirjevalna sredstva, kot so baldrijanove kapljice ali priboljški za pomirjanje .

Če se pes med vožnjo zelo slini in bruha, lahko uporabite tudi tabletke Dramina. O doziranju se obvezno posvetujte s svojim veterinarjem.

4. Pomembna priporočila.

 • Bodite potrpežljivi: Navajanje psa na vožnjo lahko traja nekaj časa. Bodite potrpežljivi in ne silite psa v avto, če se tega boji.
 • Nagrajujte dobro obnašanje: Psa vedno nagradite, ko se med vožnjo lepo obnaša. To ga bo motiviralo, da se bo v avtomobilu sprostil in užival v vožnji.
 • Ne kaznujte psa: Psa med vožnjo nikoli ne kaznujte. To bo le še povečalo njegov strah in tesnobo.
 • Poskrbite za prijetne izkušnje: Poskrbite, da bodo vožnje s psom vedno prijetne izkušnje. Peljite ga na sprehod v park, na plažo ali na kakšno drugo lokacijo, ki mu bo všeč.

Navajanje psa na vožnjo z avtomobilom je lahko izziv, vendar je s potrpljenjem in vztrajnostjo dosegljivo. Upoštevajte nasvete v tem blog prispevku in psu omogočite, da se postopoma in brez stresa navadi na vožnjo.

Z rednimi vajami in pozitivnimi izkušnjami bo pes vožnjo z avtomobilom kmalu dojemal kot prijetno izkušnjo, ki mu bo omogočila raziskovanje novih okolij in druženje z lastnikom.

Srečno vožnjo!

Posted on