Nesreča nikoli ne počiva, tudi na dopustu ne

Nesreča žal nikoli ne počiva, zato je vedno dobro imeti s seboj polno založeno prvo pomoč.

To se je letos na našem dopustu izkazalo, kot res zelo pametna odločitev. Nora je pes, ki je zelo podvržen raznim poškodbam, saj med svojo aktivnostjo nikoli ne pazi nase. Manjšo prvo pomoč imam tako vedno s sabo povsod kamor greva. A ker smo se letos podali na enotedensko kampiranje v Švico, sem s seboj spakirala kar konkretno prvo pomoč. Pri Nori je vedno bolje biti vnaprej pripravljen.

Ko se uresniči najslabši možen scenarij

Na žalost se je uresničil najslabši možen scenarij, saj si je Nora že takoj prvi dan, ko smo se ustavili v Italiji, grdo porezala blazinice na zadnjih tačkah med prinašanjem igrače iz jezera Lugano. Ker dostop do vode ni izgledal sumljivo, si nismo predstavljali, da lahko pride do takšnih poškodb. A očitno so morale biti v pesku zakopane razbite steklenice ali kaj podobnega, saj so bile blazinice prav odrezane.

Prvi dan poškodbe.

Poškodbe smo sanirali takoj, ko smo prišli nazaj v apartma, na srečo ni bil daleč od jezera. Ker imam z oskrbo različnih poškodb pri psih sama veliko izkušenj, nismo iskali pomoči veterinarja. V kolikor se vam zgodi podoben scenarij in mislite, da bi bilo bolje obiskati veterinarja, to vsekakor storite.

Kaj se najde v najini prvi pomoči

Najino prvo pomoč sestavljajo:

Vedno na daljše izlete ali dopust, vzameva s seboj tudi dva para zaščitnih čevljev. Najbolj pogoste poškodbe, ki si jih pridela Nora, so namreč poškodbe blazinic in krempljev. Tako smo tudi tokrat tačke vestno čistili, povijali, ter zaščitili s čevlji tako, da je lahko še vedno normalno hodila.

Derma gel sem uporabila prvič in ga moram res pohvalit. Tako hitro in tako lepo se Norine blazinice še nikoli niso zacelile. V preteklosti sva uporabljali več drugih podobnih proizvodov, a od zdaj naprej prisegava le še na Derma gel. Ta bi moral postati res obvezen del vsake pasje prve pomoči.

Še ena napravica, katero sigurno ne bova nikoli več pustili doma, je tudi Pantaya magnetni stimulator. Terapije sva izvajali vsak dan zjutraj in zvečer, ko smo bili v kampu. Magnetni stimulator namreč pomaga pospešiti celjenje ran za kar 52%. Midve z Noro ga vsekakor priporočava, saj ga z dobrimi rezultati uporabljava obe. Meni ga je zame priporočila moja fizioterapevtka, za Noro pa mi ga je priporočila njena fizioterapevtka tako, da odločitev za nakup ni bila težka, kljub malo višji ceni. Prepričale so me tudi izredno pozitivne izkušnje drugih lastnikov psov, ki ga redno uporabljajo. Najdete ga v naši ponudbi poleg ostalih odličnih Pantaya izdelkov.

Pasji čevlji?

Prav tako za vse pse, ki so podvrženi poškodbam tačk, toplo priporočam kvalitetne čevlje. Nam so dobesedno rešili dopust. V naši ponudbi najdete odlične Ruffwear Grip Trex čevlje namenjene hoji po vseh terenih. Robusten Vibram podplat prenese tudi hojo po gorskem terenu.

Ruffwear Grip Trexx

S pomočjo rednega previjanja tačk, uporabe Derma gela in Pantaya magnetnega stimulatorja, so se blazinice zelo lepo celile. V roku enega tedna so bile povsem zaceljene. Morale so se samo še utrditi tako, da smo po prihodu domov še nekaj dni vztrajali z uporabo čevljev, nato pa smo tudi s tem nehali. Dva tedna po poškodbi so se blazinice povsem obnovile.

En teden po poškodbi.
Dva tedna po poškodbi.

Dopust s psom v Švici

Zaradi Norine poškodbe smo si morali naš pohodniško obarvan dopust v Švici vseeno malo prilagoditi. Na srečo je Švica zelo turistično naravnana država tako, da na vsako goro pelje tudi gondola. Na vseh gondolah na katerih smo bili se pes lahko pelje zastonj, prav tako ne potrebuje nagobčnika. Za psa smo plačali vstopnico le za ladjico. Tako smo še vedno lahko realizirali večino naših planov, le čas hoje smo si skrajšali z gondolami in ladjico. Švica je na splošno psom zelo prijazna država, brez problema so nas spustili tudi v lekarno, ko smo šli po nove zaloge elastičnih povojev za Noro. Na vsakih nekaj deset metrov stoji koš za pasje iztrebke napolnjen z vrečkami. Se je pa potrebno držati pravila, da je pes na vrvici.

Še ena stvar, ki nas je malo presenetila, so bile tudi izredno visoke temperature. Medtem, ko smo pričakovali temperature tja do 22-23 stopinj, so nas cel teden spremljale temperature nad 28 stopinj. Tudi na višji nadmorski višini ni bilo nič drugače. Očitno smo si izbrali najbolj vroč teden celega poletja. Ker Nora že tako slabše prenaša vročino, s povitimi tačkami, pa še toliko bolj, nam je zelo prav prišel njen Hurtta Cooling Wrap.

Hurtta Cooling Wrap

Naša izkušnja je tako bila zelo pozitivna, kljub nekaj težavam, ki so nam jih prinesle Norine poškodbe. V Švico se bomo vsekakor še vrnili, saj je naravnost čudovita in bi radi vse te krasne gorske poti tudi sami prehodili.

Posted on