Zakaj pes jé travo?

Ali psi jedo travo, ker se slabo počutijo in si želijo s tem pomagati? Nekateri psi kmalu po tem ko pojedo večje količine trave bruhajo. Zaradi tega se je uveljavilo splošno prepričanje, da travo jedo, da bi si s tem pomagali pri želodčnih težavah. A vendar se postavlja vprašanje, ali pes jé travo, da bi pomiril razdražen želodec, ali ga želodec boli in bruha, ker je travo jedel? 😉

zakaj pes je travo


Študije namreč kažejo, da po zaužitju trave bruha manj kot 25% psov, zato je malo verjetno, da bi si psi na ta način pomagali pri želodčnih težavah. Verjetno pa ste opazili, da trava pasje telo zapusti v praktično enaki obliki, kot jo je zaužil. Zakaj torej sploh ta potreba po žretju trave?

Obstaja sicer več teorij, a točnega razloga do danes še ne poznamo. Uživanje trave je za psa popolnoma normalno. Študije so pokazale, da jo uživajo tudi divji psi in volkovi. Trava pa hkrati zadovolji tudi potrebo po žvečenju in grizenju.

Razlogi so lahko različni

Klorofil, ki je v travi je po strukturi podoben hemoglobinu, ki je pomemben del rdečih krvničk. Torej pes na nek način z zaužitjem zelene rastline poskrbi tudi za obnovo rdečih krvnih celic.

Klorofil skrbi tudi za imunski sistem, pospeši celjenje ran, razgradi kamne kalcijevega oksalata v mehurju in se bori proti okužbam.

Psu lahko občasno ponudite drobno sesekljano zeleno zelenjavo, ki vsebuje veliko klorofila. Drobno narezano zelenjavo pasji prebavni trakt lažje izkoristi kot velike kose (ali travo) in jo bo tako bolje uporabil. Ponudite mu brokoli, stročji fižol, špinačo, ohrovt. Zelenjava je lahko surova ali kuhana na pari. V hrano pa lahko dodamo tudi Dorwest herb zeleni prašek, ki je poln zelenih rastlin – špinače, peteršilja in vodne kreše.

Dorwest easy green naravno prehransko dopolnilo za pse prašek

Eden od razlogov je lahko tudi povečana potreba po vlakninah.

Če pes pogosto uživa travo po obroku je lahko to znak pomanjkanja vlaknin v prehrani. Hrano obogatite z dodatkom mešane zelenjave, ki bo povečala vnos vlaknin.

Pes ima lahko tudi resnično prebavne težave, ki se kažejo v prekomernem slinjenju, cmokanju, spahovanju. Po zaužitju trave v tem primeru psi bruhajo. Če pes kaže zgoraj navedene znake in pogosto po zaužitju trave bruha, se posvetujte z veterinarjem ali razmislite o menjavi hrane, saj psu očitno sestava trenutne hrane ne ustreza in draži njegov želodec.

Volkovi in divji psi naj bi travo jedli tudi zato, da bi se znebili notranjih zajedavcev, kar je morda lahko tudi en od razlogov, da psi uživajo travo. Trava deluje kot čistilec prebavnega trakta, ujame ostanke hrane in gliste, ki se nato z iztrebkom izločijo.

zakaj pes je travo?

Obstaja tudi nekaj psiholoških razlogov, zaradi kateri psi jedo travo in lahko kažejo na stres ali pomanjkanje psihične zaposlitve.

Ali bi mu morali to preprečiti?

Sama trava psu ne škodi, mu pa lahko škodijo pesticidi in herbicidi s katerimi so travniki prepojeni. Ti lahko povzročijo pri psu tudi druge težave, zato je pomembno, da se izogibate površinam, ki so močno tretirane, sploh če se pes travi ne more upreti.

Posted on