Težave z analnimi žlezami

Za obstoj analnih žlez pri psih vemo predvsem tisti, ki smo se že srečali s težavami povezanimi z njimi. Veliko lastnikov psov niti ne ve, da obstajajo. A ker so težave z analnimi žlezami pri psih precej pogoste smo se odločili, da v današnjem prispevku rečemo tudi nekaj na to temo.

KAJ SO ANALNE ŽLEZE?

Analne žleze se nahajajo v podkožju tik ob zadnjični odprtini na levi in desni strani. S prostim očesom niso vidne, lahko pa jih zatipamo. Njihova naloga je proizvajanje tekočega izločka z zelo intenzivnim neprijetnim vonjem, ki vsebuje feromone, bakterije in epitelne celice. Z njim pes označuje svoj teritorij, prav tako pa izloček drugim psom sporoča informacije o spolu, spolnem ciklu in zdravstvenem stanju psa. Vsi vemo, da si psi pogosto ob prvem srečanju ovohavajo zadnjice in se tako spoznavajo.

Druga funkcija izločka iz analnih žlez je tudi to, da premaže stene analne odprtine, da se iztrebek tako lažje izloči. Med izločanjem se stene zadnjične odprtine razširijo, kar pritiska na analne žleze, ki se tako izpraznijo. Zato je zelo pomembno, da je iztrebek čvrst in kompakten.

Analne žleze se lahko izpraznijo tudi v primeru, da je pes pod velikim stresom oz. ga nekaj zelo prestraši. Izloček ima res posebno neprijeten vonj tako, da ga brez težav prepoznamo, ko ga zavohamo.

ALI JE POTREBNO ANALNE ŽLEZE REDNO PRAZNITI?

Analne žleze je v veliki večini primerov najbolje pustiti pri miru, saj se načeloma redno praznijo same od sebe. Čeprav se komu zdi dobra ideja, da bi bilo smiselno preventivno praznenje analnih žlez lahko s tem naredimo več škode, kot koristi. Žleze so namreč precej občutljive, zato se moramo iztiskanja lotiti pravilno, v nasprotnem primeru lahko pride do manjših poškodb, ki vodijo v vnetja. Drugi problem, ki lahko nastane je to, da mišica v steni analnih žlez ob prepogostem manualnem praznenju izgubi svoj tonus. S tem pa postane praznenje po naravni poti ob izločanju okrnjeno. Manualnega praznenja se tako lotimo res le v primeru, da so analne žleze polne in se ne izpraznijo same. Pa še takrat je le to bolje prepustiti za to usposobljeni osebi oz. veterinarju.

ZNAKI POLNIH ANALNIH ŽLEZ

Težave z analnimi žlezami se pojavijo predvsem zaradi zastajanja izločka v njih, ki se pojavi ob dlje trajajoči driski, mehkem blatu in nerednem odvajanju. Lahko tudi ob dlje trajajočem zaprtju, ter pretrdemu in presuhemu iztrebku. Pri psu navadno opazimo grizenje in lizanje področja ob korenu repa. drgnjenje zadnjice ob tla, lovljenje repa, neugodje pri sedenju, pri hudih bolečinah psi celo nočejo iztrebljati. V večini primerov, če težave opazimo dovolj zgodaj, povsem zadostuje konzervativna terapija z iztiskanjem analnih žlez pri veterinarju. V primeru, da je vsebina zelo gosta se veterinar lahko odloči tudi za izpiranje. Če se je razvilo vnetje pa je potrebno tudi sistemsko zdravljenje z antibiotiki.

VNETJE ANALNIH ŽLEZ

Težave z analnimi žlezami se lahko stopnjujejo do te mere, da pride do vnetja. V sluznici žlez so tako, kot v sluznici črevesja, prisotne bakterije (najbolj pogosto E.Coli). Ko se izloček začne kopičiti se pričnejo te bakterije pospešeno razmnoževati, kar lahko vodi v vnetje. Ob zadnjični odprtini se pojavi bula / abces, kar psa zelo boli, zato je potrebno čim hitreje poiskati pomoč veterinarja. V skrajnem primeru lahko abces tako zraste, da analna žleza poči. V primeru ponavljajočih se težav, pogostih dlje trajajočih vnetij ali predrtih analnih žlez, se veterinarji lahko odločijo tudi za kirurško odstranitev analnih žlez. A za slednjo se odločimo le v res skrajnem primeru, saj gre za zahtevno operacijo, ki lahko pusti posledice – inkontinenco / nezmožnost zadrževanja blata. Pomembno je, da poiščemo dobrega kirurga, ki ima s tako operacijo več izkušenj.

MOŽNI VZROKI TEŽAV

Čvrst iztrebek je najbolj pomemben faktor pri preprečevanju težav z analnimi žlezami. V kolikor ima naš pes težave z iztrebljanjem (pretrd kakec, zaprtost, premehak kakec, driska, itd.) moramo najprej odkriti vzrok. Največkrat gre za neprimerno prehrano, zato je potrebno najti hrano, ki psu najbolj odgovarja. Velikokrat je vzrok lahko pomanjkanje vlaknin v prehrani. Lahko gre tudi za infekcijo z notranjimi zajedavci, zato priporočamo redno uporabo antiparazitikov. Lahko so prisotne alergije in intolerance na hrano ali nekaj iz okolja. Pri zdravljenju z antibiotiki lahko pride do porušene črevesne flore, zato je v tem primeru priporočeno dodajati probiotike. Do težav z iztrebljanjem lahko pride tudi zaradi stresnih situacij. Med možnimi vzroki je tudi prekomerna telesna teža, saj obsežno maščobno tkivo lahko blokira izločanje ali povzroči mlahavost mišic sten analnih žlez. Ohranjanje psa v primerni kondiciji je tako tudi pomembno pri preprečevanju težav.

IZDELKI S KATERIMI SI LAHKO POMAGAMO

V naši ponudbi imamo kar nekaj izdelkov za izboljšanje prebave s katerimi lahko psu pomagamo v kolikor se pojavijo težave z analnimi žlezami zaradi neredne prebave, zaprtosti ali driske.

GLANDEX

Glandex žvečljive tablete so namenjene prav za pomoč pri težavah z analnimi žlezami. V tabletah je visoka vsebnost netopnih vlaknin, zmerna vsebnost esencialnih maščobnih kislin ter nizke količine beljakovin, topnih in prebavljivih ogljikovih hidratov.

Vsebujejo tudi jabolčni pektin, prehransko vlaknino s katero se hranijo črevesne bakterije, kar jo uvršča med prebiotike. Jabolčni pektin pomaga topiti maščobo in pomembno zmanjšuje absorpcijo holesterola iz hrane. Ob tem pa pospešuje delovanje debelega črevesja.

Dodana so še bučna semena, ki vsebujejo fitosterole, tokoferole, karotenoide in rudnine. Za vse navedene učinkovine je značilno antioksidativno delovanje, kar hkrati pomeni, da lovijo proste radikale, ki bi morebiti lahko poškodovale celice.

DORWEST HERBS DREVESNO LUBJE

Dorwest Herbs drevesno lubje je zeliščni dodatek, ki pomaga živalim z občutljivo prebavo tako, da upočasni prehod hrane, kar poveča absorpcijo hranil, učvrsti blato in olajša nelagodje. Prav tako prevleče in pomirja želodec in prebavni trakt (deluje blažilno).

Sestavljen je iz 3 sestavin: 50% drobno zdrobljenega lubja rdečega bresta, 40% korenina navadnega sleza in 10% lubja belega topola.

  • Lubje rdečega bresta – vsebuje sluz, lepljivo snov, ki pomaga vzdrževati dobro prehodnost črevesja in konsistenco blata
  • Korenina navadnega sleza – še eno močno sluzasto zelišče, ki obloži črevesje, pomirja in pomaga pri prehajanju blata v črevesju
  • Lubje belega topola – zaradi svojih pomirjujočih lastnosti pomaga ohranjati udobje v trebuhu

PSYLLIUM FLAX

Psyllium-Flax slovenskega proizvajalca Naravno zdrav pes se še posebej priporoča živalim z občutljivo prebavo. Posebej v primeru prebavnih motenj, napenjanja in težav z analnimi žlezami, v primeru driske ali zaprtja.

Gre za mešanico otrobov indijskega trpotca in mletih lanenih semen. Indijski trpotec (psyllium) velja za eno izmed najučinkovitejših sredstev za razstrupljanje črevesja ter ustvarjanje idealnih razmer za optimalno delovanje naravne črevesne flore. Sveže mleto laneno seme pa je prav tako dragocen pomočnik pri uravnavanju prebave in oskrbovanju telesa z Omega 3 in Omega 6 maščobnimi kislinami.

CANINA DARM GEL

Canina Darm gel je pasta za reguliranje črevesne flore, ki vsebuje mikroorganizme, ki pozitivno delujejo na črevesno floro in na ta način na zdravo počutje psa. Enterococcus faecium je naravna mlečnokislinska bakterija, ki se na sluznični membrani črevesja zelo hitro razmnožuje in stabilizira črevesno floro ter tako pozitivno vpliva na prebavo hrane. Izdelek uporabljamo npr. ob spremembi hrane, ob stresnih situacijah ali po zdravljenju z antibiotiki.

So pa vsi dodatki le pomoč pri blaženju težav. Da bi težave povsem odpravili je predvsem pomembno odkriti vzrok zanje, zato priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem v kolikor ima vaš pes ponavljajoče se težave z analnimi žlezami.

Posted on