Kako ukrepati, če se nam izgubi pes?

December je žal zaradi pokanja mesec v katerem se izgubi največ živali. A žal pobegi živali tudi čez leto niso redki. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov kako ukrepati v primeru, če se vam izgubi pes.

POSKRBITE ZA PREVENTIVO

Kako poskrbeti za preventivo smo obdelali že v članku Veseli december in strah pred pokanjem. Opisali smo tudi obvezno opremo za preprečevanje pobegov. Na hitro:

 • Uporaba kvalitetnega povodca vedno in povsod
 • Uporaba dolgega slednega povodca, ki psu omogoča več svobode
 • Uporaba trotočkovne “anti-escape” oprsnice
 • Uporaba polzatezne ovratnice
 • Mikročipiranje (preverite, če so podatki na čipu pravi)
 • Obesek z imenom in telefonsko številko ali vezenje na ovratnici
 • Uporaba GPS trackerja

Bolj obširno predstavitev posamezne alineje lahko preberete na zgornjem linku.

KO SE IZGUBI NAŠ PES

To, da se nam izgubi pes je sigurno najhujša nočna mora vseh nas. Želimo vam, da teh napotkov nikoli ne boste potrebovali, a je vseeno treba biti pripravljen tudi na take situacije.

Razlogov, da pes pobegne, je ogromno. Lahko odtava za gonečo se psičko, lahko pobegne za divjadjo, drugim psom, mačko, lahko nam odpove oprema, lahko preskoči ograjo in gre na potep. Lahko se znajdemo v prometni nesreči in pes v šoku pobegne iz kraja nesreče. V decembrskem času je največ pobegov zaradi strahu pred petardami, a pes lahko pobegne tudi zaradi drugih glasnih zvokov, grmenja, itd. Velikokrat se zgodi tudi, da pravkar posvojen pes zaradi nepripravljenosti pobegne novopečenim lastnikom. Na nas je, da naredimo vse, da pobeg psa preprečimo, če le lahko.

MIKROČIP IN ID OBESEK

Mikročipiranje psov je obvezno že skoraj 20 let, vsak odgovoren lastnik ima svojega psa čipiranega. A vseeno se lahko zgodi, da so vpisani podatki na čipu napačni ali številka ni aktualna. Toplo vam priporočamo, da pri veterinarju za vsak slučaj preverite ali so podatki na čipu vašega psa pravilni. Prav tako priporočamo, da ovratnico opremite z obeskom na katerem je napisana vaša telefonska številka. To sta še vedno najbolj zanesljiva načina, da se naša žival kar najhitreje vrne domov, če se izgubi.

Večina modelov Hurtta ovratnic, oprsnic in celo plaščkov imajo na notranji strani nalepko na katero lahko z alkoholnim flumastrom napišete svojo telefonsko številko.

Vsi modeli Ruffwear ovratnic so opremljeni z manjšim karabinom na katerega lahko pripnete ID obesek s telefonsko številko. Zraven je pripet tudi silikonski dušilec zvoka, ki preprečuje cingljanje ID obeska.

ISKANJE IZGUBLJENEGA PSA NA TERENU

Iskanja se moramo lotiti takoj pobegu. Najpomembnejši sta prvi dve uri po pobegu. Kako daleč bo pobegnil je odvisno od njegovega temperamenta in kondicijske pripravljenosti. V večini primerov se pes nahaja nekje v krogu 5km od mesta iz katerega je pobegnil.

Najpomebneje je, da ne tečete za psom! Čakajte ga na mestu, kjer ste bila nazadnje skupaj. V večini primerov se bo pes vrnil nazaj na mesto pobega sam. Čakanje je lahko zelo mukotrpno saj se vam vleče v neskončnost, a ne obupajte in ne hodite za psom. Že 100m od mesta pobega ne boste vedeli, ali je pes zavil levo ali desno in boste s svojo sledjo in vonjem psa le zmedli. Če psa res ne morete čakati, mu na mestu pobega pustite svoje oblačilo.

Za pomoč pri iskanju lahko prosite prijatelje in sokrajane. Iskanje je potrebno prilagoditi temperamentu vašega psa, odvisno je tudi od razloga zakaj je pes pobegnil. Če gre za plašnega psa je način iskanja popolnoma drugačen, kot če gre za družabnega psa, ki se ne boji ljudi, psov in okolice. Za nasvete se je najbolje obrniti na ljudi, ki imajo izkušnje z iskanjem različnih tipov psov. Pri nas v Sloveniji je to definitivno društvo K9 za iskanje pogrešanih živali in ljudi.

DRUŠTVO K9 – ISKANJE POGREŠANIH ŽIVALI

V Sloveniji deluje društvo K9 za iskanje pogrešanih živali in ljudi na katerega se lahko obrnete za pomoč pri iskanju vašega štirinožnega prijatelja. S pomočjo za to izšolanih psov iščejo pogrešane osebe in živali. Gre za del mednarodnega združenja, katerega glava je v Nemčiji, podružnice pa so poleg Slovenije tudi na Islandiji, v Švici, na Madžarskem in v Avstriji. Svoje vodnike in pse učijo po standardih K9, ki se v tovrstnih situacijah zelo dobro obnesejo.

Več o slovenskem društvu K9 in njihovi ustanoviteljici Sabini Piber lahko preberete v tem članku. Čim prej po izgubi vašega psa jih kontaktirajte, opišite situacijo in sledite njihovim navodilom. Imajo ogromno izkušenj z iskanjem različnih živali tako, da vam bodo znali kar najbolje svetovati. V kolikor bo le možno in smiselno, glede na situacijo, pa vam bodo skupaj z njihovimi psi pomagali tudi pri iskanju vašega izgubljenega psa.

Pred tem vas bodo temeljito izprašali:

 • Od kdaj je pes pogrešan?
 • Kaj se je zgodilo, da je pes pogrešan? ( lov za divjadjo, prestrašil se je poka/človeka…)
 • Ali ima na sebi povodec/ ovratnico/ oprsnico/ oblačilo
 • Starost, spol in zdravstveno stanje psa.
 • Koliko časa je pri vas, če gre za posvojeno žival, ali poznate njegovo preteklost?
 • Kje ste ga pogrešili – kako daleč od doma?
 • Ali mu je območje znano ali neznano / čim bolj točen kraj, kjer se ga nazadnje videli.
 • Ali so v gospodinjstvu tudi druge živali, s katerimi ima tesno vez/ konflikt?

Njihova spletna stran je še v izdelavi, je pa toliko bolj aktivna njihova facebook stran. Njihov kontakt je:

Sabina Piber
040 614 076
[email protected]

ZAVETIŠČA ZA ŽIVALI

V Sloveniji imamo 14 zavetič za male živali. Izgubo svoje živali morate v roku 72 ur prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali. Najbolje je, da to naredite takoj, ko se vaš pes izgubi. Zna se zgoditi, da ga je kdo že našel in odpeljal tja ali vsaj prijavil najdbo.

Seznam slovenskih zavetišč:

V kolikor se vaš pes znajde v zavetišču imate po zakonu 8 dni časa, da ga pridete iskat. V kolikor tega ne storite mu ima zavetišče po osmih dneh pravico poiskati nov dom.

Če ne veste katero zavetišče pokriva vašo občino se o tem lahko pozanimate po telefonu direktno na vaši občini. Lahko pogledate na seznam zavetišč pri katerem so napisane občine katere pokrivajo. Pri zavetišču Ljubljana so na dnu svoje spletne strani naredili tudi interaktivni zemljevid na katerem lahko kliknete na svojo občino in pokazalo vam bo katero zavetišče je zanjo pristojno. Pozor – nekatere občine nimajo podpisane pogodbe z nobenim zavetiščem. Če vaša spada mednje o izgubi obvestite zavetišča najbližjih občin.

Obvestimo lahko tudi lokalna društva za zaščito živali.

V kolikor sumimo, da bi našega psa lahko povozil avto/vlak se lahko za informacije glede povoženih živali obrnemo na Veterinarsko higiensko službo.

VETERINARSKE AMBULANTE in POLICIJA

Ko ljudje najdejo izgubljenega psa ga največkrat odpeljejo na najbližjo veterinarsko kliniko, da preverijo, če je pes čipiran in tako pridejo do kontakta njegovega lastnika. Zato je smiselno, da v primeru izgube psa obvestimo tudi okoliške veterinarske ambulante.

Odčitavanje mikročipa pri veterinarju.

Seznam vseh veterinarskih klinik razdeljenih po regijah se nahaja na tem linku. Tu boste našli tudi kontaktne podatke posamezne klinike.

O izgubi lahko obvestite tudi lokalno policijsko postajo. Tako na klinikah, kot na policijski postaji, pustite svoj kontakt na katerega vas lahko pokličejo in vas obvestijo o morebitni najdbi psa.

IZDELAVA PLAKATA

Še en zelo učinkovit način iskanja psa so kvalitetno izdelani plakati s fotografijo vašega psa in vašimi podatki. Nalepite jih lahko na vse bolj frekventne lokacije okoli kraja, kjer se je vaš pes izgubil. Na avtobusne postaje, na cestne luči, oglasne deske, koše za smeti, itd. Plakate lahko odnesete tudi v bližnji pasji park, bližnje lokale, trgovine za male živali in veterinarske klinike.

Pri izdelavi plakata je pomembno, da naredimo plakat čim bolj opazen in izstopajoč. Zelo pomembna je kvalitetna barvna slika vašega psa, kjer se vidi celo telo. Na plakatu mora biti obvezno napisana lokacija, kjer se je pes izgubil, datum od kdaj je pogrešan, ter vaša telefonska številka na katero boste dosegljivi ves čas. Po možnosti dodajte še kratek opis psa, spol, starost in karakterne značilnosti. Napišite tudi navodila kako postopati ob najdbi glede na temperament vašega psa – ali je prijazen, se bo v primeru najdbe pustil prijeti, se bo odzval na svoje ime. Ali je mogoče plašen in je bolje, da se ga ne lovi, ampak se samo javi lokacijo, kjer je bil opažen. Dodaten plus so obrobe živih in kričečih barv, ki bodo padle v oči mimoidočim. Da še izboljšate možnosti najdbe vašega psa lahko poskusite najditeljem ponuditi tudi denarno nagrado.

OGLAŠEVANJE NA SOCIALNIH OMREŽJIH in RADIJSKIH POSTAJAH

Živimo v dobi izjemno dobre internetne povezanosti, zato lahko s pomočjo socialnih omrežij v zelo kratkem času dosežemo zelo veliko ljudi. To nam je lahko pri iskanju našega psa v veliko pomoč. Čim hitreje po pobegu psa objavimo oglas za socialna omrežja, katerega lahko sestavimo podobno, kot plakate. Obvezna je kvalitetna slika, kjer se vidi celega psa. Napišite njegovo ime, podroben opis, lokacijo kjer se je izgubil, ter vašo telefonsko številko. Poleg tega dopišite še navodila kako naj najditelji postopajo ob najdbi (ali je pes prijazen, plašen, obstaja možnost ugriza, se odziva na svoje ime, itd.)

Oglas lahko naredimo v več različnih formatih, da se bo lahko delil tako na facebooku, kot tudi na instagramu, na zidu in v storyjih. Oglas delimo med svojimi prijatelji in prosimo za delitve. Za objavo lahko prosimo društva za zaščito živali, zavetišča, različne trgovine za male živali, različne facebook skupine namenjene iskanju pogrešanih živali, veterinarske klinike, itd. Ljudje so v takih primerih vedno pripravljeni pomagati tako, da se bo oglas na ta način hitro razširil.

Prav tako lahko zaprosite lokalne radijske postaje za pomoč z objavo oglasa. Na linku so zapisani tudi kontaktni podatki posamezne radijske postaje.

NE OBUPAJTE

Predvsem nikoli ne obupajte z iskanjem. Svojega kosmatinca iščite toliko časa, dokler ga najdete. Čudeži se dogajajo in nekateri psi se vrnejo domov tudi po več mesecih ali letih.

Posted on