Gobe v prehrani psov

Lahko pes poje gobo? Če hoče pojesti surovo divjo gobo, ki jo je našel na sprehodu, je odgovor odločen »ne«. Večina gob sicer ni strupenih, so po strupene gobe lahko smrtno nevarne in pogosto je težko določiti ali gre za strupeno ali nestrupeno gobo. Če pes poje gobo, za katero niste stoodstotno prepričani, da je užitna, je torej najbolje takoj kontaktirati veterinarja.

Kaj pa užitne gobe v prehrani psa? Gojene gobe, ki jih lahko kupimo v trgovini, in v naravi nabrane užitne gobe za našo prehrano, lahko v zmernih količinah ponudimo tudi psu, vedno pa morajo biti toplotno obdelane – kuhane ali pečene. S toplotno obdelavo se namreč razbije težko prebavljiv hitin v celičnih stenah in sprostijo hranila, ki so koristna za psa: antioksidanti, topne vlaknine ter širok spekter vitaminov in mineralov.
Gobe vsebujejo:

– vitamine (B kompleks, folno kislino, D vitamin)
– minerale (selen, cink, kalij)
– prebiotike za podporo črevesju
– zdrave maščobe, beljakovine in prebavne encime
– antioksidante
– terpene, alkaloide, polifenole, polisaharide

Poleg kupljenih užitnih gob, lahko psu v prehrano dodajamo tudi medicinske gobe, ki imajo v različnih študijah dokazano pozitivno delovanje.

Medicinske gobe

1. Pisana ploskocevka (Trametes versicolor)
To je pomembna goba v boju proti raku z edinstvenimi beta-glukani, imenovanimi polisaharid-K (PSK) in polisaharopeptid (PSP). Te spojine so aktivne sestavine Krestina, japonskega zdravila proti raku. Goba je bila obsežno raziskana zaradi njenih koristi proti raku in imunomoduliranju:
Študija iz leta 2011 je poročala, da je zmanjšala velikost tumorja pri bolnicah z rakom dojke.
Študija iz leta 2012 je pokazala podaljšanje časa preživetja bolnikov z rakom dojke, želodca in debelega črevesa in danke.
Študija iz leta 2017 je pokazala, da je skoraj tako učinkovita kot kemoterapija (in brez stranskih učinkov).
Študija iz leta 2012 je pokazala, da te gobe potrojijo pričakovano življenjsko dobo psov s hemangiosarkomom, agresivnim žilnim rakom. Je bogata s prebiotiki in lahko neposredno izboljša zdravje črevesja. Prav tako je bogata s fitonutrienti in antioksidanti, upočasnijo staranje in upadanje delovanja organov.

2. Resasti bradovec (Hericium erinaceus)
Resasti bradovec je goba bogata z:
– Antioksidanti, ki se borijo proti prostim radikalom, preprečujejo zgodnje staranje, pojav raka in bolezni srca.

– fosfolipidi ščitijo nevrone pred celičnim odmiranjem, ki ga povzroča oksidativni stres. Oksidativni stres se pojavi ob presežku prostih radikalov.

– beta glukani, polisaharidi v resastem bradovcu lahko krepijo imunski sistem. Zavirajo razvoj raka.

– Erinacini in Hericenoni stimulirajo živčni rastni faktor (NFG). NFG pomaga ohranjati možganske nevrone pri življenju. Raziskave povezujejo nizke ravni NFG z Alzheimerjevo boleznijo, demenco in podobnimi boleznimi. Hericenoni lahko tudi aktivirajo smrt rakavih celic in preprečijo metastaze. Prav tako upočasnijo razvoj raka na pljučih, želodcu, jetrih in debelem črevesu ter levkemijo.

Resasti bradovec uporabljamo za :
– izboljšanje možganskih funkcij
– krepi imunski sistem
– izboljša zdravje srca
– vzdržuje telesno težo
– preprečuje strjevanje krvi
– se bori proti bakterijskim okužbam (npr. MRSA)

Bradovec lahko gojiš tudi sam v domači dnevni sobi, micelij dobiš npr. v https://gobnjak.com/3. Velika zraščenka (Grifola frondosa)
Velika zraščenka raste v obliki grma in je nevarna zajedavka v hrastovih in kostanjevih gozdovih, a je v Sloveniji vseeno na rdečem seznamu in tako zavarovana. V vzhodni medicini se uporablja kot zdravilna goba, najdemo jo pod imenom Maitake.

Je ena najmočnejših gob za upočasnitev rasti raka. Učinkovite so tudi v boju proti limfomu, raku dojke in vezivnega tkiva. Najpogosteje se uporabljajo za :
– zniževanje ravni glukoze v krvi – sladkorna bolezen
– kot zdravilo za kužni kašelj
– podporo jetrom
– preventivo pred rakavimi obolenji oz. Podporno terapijo ob zdravljenju raka

4. Brezin luknjač (Inonotus obliquus)
Raste na drevesu brez, kjer povzroča trohnobo in ga imenujmo tudi brezin rak. Je izredno zdravilen, zavira rast raka in deluje protivirusno. Brezin luknjač je bogat z vitamini in minerali in tako krepi imunski sistem psa. Za zdravljenje se uporablja že od 16. stoletja.
– prepreči staranje
– zmanjšuje vnetja
– deluje antivirusno
– izboljša zdravje črevesja
– uravnava raven sladkorja v krvi
– okrepi imunski sistem za boj proti alergijam in avtoimunim boleznim

5. Vrbov plutač (Phellinus)

Najdemo ga večinoma na deblih odmrlih ali še živih vrb, pri vodi.
Ima močno protivnetno, antibakterijsko delovanje, zavira razvoj raka in okrepi imunski sistem.

Vrbov plutač je dokazano izredno učinkovit v boji z MRSA bakterijami (Staphylococcus aureus ).

Zaradi močnega protivnetnega delovanja jo uporabljamo pri težavah s sklepi in raznimi okužbami.

6. Svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum)

Znana je tudi kot goba nesmrtnosti. Pomaga zaustaviti rast rakavih celic, upočasni sproščanje histamina in se uporablja pri alergijah, krepi imunski sistem, pomaga tudi pri razstrupljanju in zaščiti jeter. Zmanjšuje bolečino, poveča vzdržljivost, pomaga pri obvladovanju artritisa.

7. Šitake (Lentinula edodes)
Šitake so vsem dobro poznane, saj so gobe, ki jih relativno pogosto uporabljamo v prehrani, najbrž pa te bodo presenetile njihove pozitivne lastnosti.
Podpirajo delovanje srca in imunskega sistema, deluje proti raku – predvsem raku želodca. Goba šitake vsebuje kar 30 encimov, ki pomagajo pri obvladovanju prebavnih težav. Bogate so z minerali, ki jih pes potrebuje, vsebuje predvsem veliko – kalcija, magnezija, selena, cinka in železa.
Lajšajo težave z alergijami, uravnavajo urinsko inkontinenco, nižajo holesterol, skrbijo za zdravo prebavo, zmanjšujejo stranke učinke kemoterapije, izboljšajo zdravje srca, …

Lahko gobe nadomestijo meso v prehrani psa?

Kljub temu, da so gobe odlično nadomestilo za meso v prehrani vegetarijancev in veganov, pa pri psih temu ni tako. Psi za zdravo življenje potrebujejo mesne beljakovine, ki so gradniki njihovih mišic in jih psi z gobami ne bi dobili dovolj. Npr. 100g šampinjonov vsebuje 2 g beljakovin, medtem ko 100g kuhanih piščančjih prsi vsebuje kar 31g beljakovin.

Kako psu ponudimo gobe?

– prepričajte se, da je izbrana goba varna za psa
– posušene gobe najprej namočimo
– vse gobe temeljito prekuhajte
– začnite z majhno količino.

Gobe lahko psu ponudimo tudi v obliki prahu (ali kapsul). Pri izbiri bodite pozorni, da izberete pripravek, ki je izdelan iz gobe in ne le micelija. Micelij namreč vsebuje več škroba in manj zdravilnih učinkovin.
Izdelki z gobami v naši ponudbi so :
Four Leaf Rover Seven Shrooms
Four Leaf Rover Liver/Kidney Clean

Viri:

https://www.vets-now.com/pet-care-advice/can-dogs-eat-mushrooms/

https://fourleafrover.com/blogs/natural-health/can-dogs-eat-mushrooms

https://vcahospitals.com/know-your-pet/medicinal-mushrooms

https://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-eat-mushrooms/

https://www.realmushrooms.com/medicinal-mushrooms-pets/

http://www.gobe.si

https://www.onlynaturalpet.com/blogs/holistic-healthcare-library/medicinal-mushrooms-for-pet-health

Posted on