Jezero Komarnik

Pojdite na izlet s psom na jezero Komarnik v bližini Lenarta v Slovenskih goricah.

Prvič je bilo omenjeno že v 16. stoletju, ko je služilo za gojitev rib graščakom iz Hrastovca. Danes je naravna vrednota državnega pomena in dom številnih, tudi ogroženih, živalskih in rastlinskih vrst. Je tudi eno najpomembnejših gnezdišč vodnih ptic v Sloveniji.

Do jezera Komarnik sta možna dva dostopa:

Iz parkirišča ob Domu sv. Agate ali parkirišča pod gradom Hrastovec. V okolici jezera potekata dve označeni poti. 

Franckova pot (okoli jezera) je približno 2,6 km dolga naravoslovna učna pot s pojasnjevalnimi tablami in dvema ornitološkima opazovalnicama. Ob poti je tudi rimskodobno gomilno grobišče.

Agatina pot poteka od Hrastovca do Črnega križa (cca 3 km) in se delno (ob jezeru) prekriva s Franckovo potjo. Za obisk Črnega križa, ki je simbol nesrečne ljubezni med hrastovškim grofom Friderikom Herbersteinom in lepo Agato z gradiča Štralek, je potrebno malo spretnosti z zemljevidom, saj je smerokaz podlegel času.

Ob jezeru Komarnik sta postavljeni tudi dve ornitološki opazovalnici, celotna pot okoli jezera pa nam vzame cca. 2 uri. Pot je primerna za vse pse, tako mlade kot starejše, z zmerno kondicijo.

In še informacija za vse, ki jim je to pomemben podatek – tudi ob koncu tedna v lepem spomladanskem vremenu ne boste srečali veliko sprehajalcev.

Jezero Komarnik – Visit Maribor

Posted on