Po nekdanji železniški progi Kozina – Trst

Ker smo bili siti beline, snega in mraza, se na nedeljsko sončno jutro, odpravimo proti Krasu.

Kras je res krasna izhodiščna točka, sploh v pomladanskem in zimskem času, ko si gorenjci zaželimo malo višjih temperatur.
Že nekaj časa sva imela ogledano pot ob dolini Glinščice oz. širšo pot, ki se vije nad samim kanjonom,pot po stari železniški progi Kozina Trst. Ko sva že na poti, v google maps iščem najboljše izhodišče, saj vsi blogi, ki sem jih uspela najti, priporočajo parkirišče na Italijanski strani, a na koncu le odkrijem odlično izhodiščno točko – vas Mihele, malo vasico, ki leži le nekaj km od Kozine proti italijanski meji in le nekaj 10m od same poti, ki vodi proti Trstu.
V vasi parkirava ob cerkvici na koncu vasi (45.616942200342756, 13.902312608170691) in se odpraviva na pot proti Trstu.

stara železnica kozina trst

Od parkirišča do same poti lahko pridete tako, da pot nadaljujete mimo pokopališča, po ožji poti, ki je deloma zaraščena, ali pa se ob cerkvici spustite po klancu po deloma betonirani poti, ki vas pripelje na križišče naše poti in gradbišča za 2.tir.

Železniško progo od Kozine oz. Hrpelj do Trsta je Avsto-Ogrska monarhija zgradila v rekordnem času, 20km proge so zgradili v 2 letih. Po nekaterih virih, pa naj bi do prve svetovne vojne, na postaji Boršt v zimskem času natovorili in prepeljali kar 8 vagonov vina dnevno.

Nekdanja železniška postajaPot je široka in lepo urejena, predvsem na Italijanski strani, kjer so ob poti urejena tudi počivališča, s klopmi in mizami, kjer lahko naredite kratek postanek za počitek ali malico.Pot je sicer precej izpostavljena soncu, kar je v zimskem času odlično, saj nas celotno pot greje, a zna biti vročina v poletnih dneh za sprehod s psi prehuda. Na poti se sicer lahko prijetno ohladimo v številnih tunelih.
Na sami poti lahko občudujemo krasno naravo s kanjonom Glinščice in pogledom na Trst in manjše vasi v njegovem zaledju.

Nevarnosti, ki bi prežala na psa praktično ni, pot je na nekaterih mestih bolj izpostavljena, a povsod zavarovana z ograjo. Na ohladitev v vodi ne računajte, saj je sama reka precej nižje. Pot je izredno priljubljena pri kolesarjih, ki so sploh pri spustih, iz slovenske smeri proti Trstu, lahko precej hitri.

Po stari železniški progi Kozina TrstMi smo prehodili cca. 7-8km v eno smer in nato obrnili, vse do Trsta bi bilo tokrat predaleč, saj je potrebno računati, da bi se morali še vrniti do izhodišča v Mihelah.
Vsekakor se še vrnemo in morda prehodimo še odsek iz Italijanske strani.

Po stari železniški progi Kozina Trst
Posted on