Boleči sklepi – artritis pri psih

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih artritis oz. osteoartritis težava, ki pesti pse predvsem v starosti. Po ocenah veterinarjev se pojavi kar pri enem od petih psov. Najpogostejši vzroki za nastanek pa so povečana telesna teža, starost in poškodbe.

Bolečine zaradi artritisa pri psih povzročijo šepanje, težko vstajanje in izogibanje sprehodom.
Do pojava osteoartritisa pride ko se zaščitni hrustanec, ki pokriva sklepno površino poškoduje. Ob mrzlem in vlažnem vremenu torej jeseni in pozimi pa je ponavadi težava še bolj izrazita.

Seveda za blaženje vnetja in bolečin lahko uporabimo protivnetna zdravila, a poznamo tudi nekaj učinkovitih izdelkov “domače lekarne”, ki lahko našim kosmatincem olajšajo bolečino.

Telesna teža

Najprej je potrebno upoštevati pomemben dejavnik prekomerne telesne teže. Debelost povzroča večji pritisk na sklepe, kar lahko privede do hitrega poslabšanja. Prehrana vašega psa je nekaj, na kar morate skrbno paziti zaradi več razlogov, povezanih z njegovim zdravjem. Preprečevanje oz. zmanjševanje učinkov artritisa je le še en razlog več, da sprejmete potrebne ukrepe za zmanjšanje telesne teže.

Genetika

Določeno vlogo pri pojavu artritisa igra tudi genetika. Psi velikih in težkih pasem, so pojavu artritisa bolj podvrženi npr. nemški ovčarji, labradorci in zlati prinašalci, od malih pasem pa so k pojavu artritisa nagnjeni predvsem jazbečarji in mopsi.

Poškodbe

Dejavnik, ki vpliva na pojav artritisa, tudi pri mlajših psih je prisotnost poškodbe, ki prizadene sklep. Zlomi in strgane vezi sta dva primera poškodb, ki lahko prizadenejo pasje sklepne površine in povzročijo artritične spremembe. Veliko artritičnih psov je psov, ki so prej v življenju utrpeli poškodbo.

Domača lekarna

Kateri izdelki pomagajo pri bolečinah? Obstaja več naravnih dodatkov, ki so lahko odlična alternativa protivnetnim zdravilom na recept.


Kurkuma – kurkumin lajša bolečine in deluje protivnetno. Vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo pri artritisu in številnih drugih boleznih. Najdeš ga v izdelku Zlati kokos in Dorwest herbs tablete kurkume.

Bosvelija – ima antioksidativne in protivnetne lastnosti. Najdete jo v pripravku Inflamex, ki poleg Bosvelije vsebuje tudi Yucco, ki se pogosto uporablja za lajšanje artritičnih bolečin tudi pri ljudeh.

Glukozamin in hondroitin – znana kombinacija, ki skrbi za zdrave sklepe. Glukozamin pomaga pri obnavljanju sklepov, hondrotin pa skrbi za elastičnost sklepa in debelino hrustanca. Najdeš ju v žvečljivih tabletah Flexadin in Cortaflex kapsulah.

MSM – še ena spojina, ki deluje protivnetno in antioksidativno. Pomaga tudi pri obnavljanju hrustanca. Najdeš ga v Mamut Joint Care prahu.

Zelenousta školjka – učinkovita sestavina pri zdravljenju težav s sklepi. Vsebuje tri Omega 3 maščobne kisline – EPA, DHA in ETA – ki imajo protivnetne lastnosti. Hkrati podpirajo še zdravje kože in dlake. Zelenousta školjka je tudi odličen vir hondroitina, zato je to odličen dodatek 2 v 1, ki bo spodbujal zdravje sklepov vašega najboljšega prijatelja.

CBD olja – so pokazala obetaven učinek pri zdravljenju artritisa in lajšanju vnetnih bolečin. Čeprav so pridobljena iz konoplje, ne vsebujejo THC-ja in tako vašega psa ne omamijo. Psa pomiri, ustvarja ravnovesje in deluje protivnetno.

Kaj še lahko storimo?

Za lajšanje artritičnih bolečin lahko obiščemo tudi pasjega fizioterapevta, za terapijo z laserjem, hidroterapijo, masažo, akupunkturo, itd.

Pomagamo si lahko še z Back on track izdelki, ki s pomočjo keramičnega prahu telesu vračajo naravno toploto, kar poveča prekrvavitev in blaži bolečine in blaži vnetja.

S starostjo našega kosmatinca pridejo novi problemi, ki so pogosto lahko pravi izziv, a ko najdemo pravo kombinacijo, ki ustreza našemu kosmatincu, ter opazimo izboljšanje, je trud poplačan. Tudi pasja starost je lahko lepa.

Posted on