Dobili smo mladička – kaj potrebujemo?

V nov dom smo pripeljali malo kepico, kaj pa zdaj? Pripravili smo seznam stvari, ki jih boste potrebovali za vašega mladička.

 • Igračka za pomirjanje: mladički odhod iz legla različno prenašajo, nekatere ločitev od mame in sorojencev bolj prizadene, kot druge. Da bi jim olajšali prve dneve v novem domu imamo v ponudbi dve različni igrački, ki imata v sebi napravico, katera oponaša bitje srca. APF Calm Paws kužek in Cozy Dog zajček bosta z oponašanjem bitja srca mamice vašega mladička pomirila in zmanjšala občutek ločitvene tesnobe. Cozy Dog zajček ima poleg utripajočega srčka v sebi tudi odstranljivo vrečko s kamenčki. Le to lahko pogrejete v mikrovalovki in bo tako igračka oddajala tudi toploto.

OPREMA ZA MLADIČKA

 • Ovratnica, oprsnica in povodec: kvalitetna oprema je zelo pomembna, saj bo vašemu mladičku zagotovila varnost in udobje. V naši ponudbi boste našli res pestro izbiro kvalitetnih ovratnic, oprsnic in povodcev. Pri izbiri oprsnice bodite pozorni na to, da izberete kvalitetno H oz. Y oprsnico, ki ne ovira ramenskega sklepa. To je še toliko bolj pomembno pri mladičku, ki še raste.

 • Kvalitetna oblačila: v kolikor smo mladička domov pripeljali v hladnejših mesecih, je pomembno, da ga pred sprehodom toplo oblečemo, sploh če gre za kratkodlako pasmo, ki nima podlanke.
Hurtta Razzle Dazzle oprsnice so nastavljive na kar 5 različnih mestih tako, da “rastejo” skupaj z vašim mladičkom.
 • Plenične podloge: pri navajanju na sobno čistočo so plenične podloge nepogrešljiv kos opreme, a iz okoljevarstvenega vidika podloge za enkratno uporabo niso prav ekološke. Zato smo poiskali okolju bolj prijazno rešitev- pralne plenične podloge. Na voljo v dveh dimenzijah: 75x100cm, ter 150x100cm. So zelo vpojne, popolnoma nepropustne, lahko se jih pere na 95° in suši v sušilcu, se hitro sušijo in se odlično obnesejo v primeru inkontinenčnih psov, oskrbe legel in navajanja na sobno čistočo odraščajočih mladičkov.
 • Posodi za hrano in vodo: brez posodic za hrano in vodo ne gre, tudi to je del obvezne opreme za mladička. Pomembno je, da so posode narejene iz kvalitetnih materialov, ki se jih lahko dobro očisti. Ne pozabite tudi na prenosno posodo, ki bo jo bosta lahko z mladičkom vzela s seboj na sprehod.
 • Ležišče: udobno ležišče je še ena pomembna stvar, katero moramo zagotoviti svojemu mladičku. Priporočamo izbiro pralnega, a obenem trpežnega ležišča, katerega mladiček ne bo z lahkoto zgrizel.

IZDELKI ZA NEGO

Pomembno je, da mladička že od majhnega navajamo na nego celotnega telesa. Z veliko nagrajevanja in pozitivne vzpodbude ga lahko navadimo na prav vsa nujna opravila, katerih bo moral biti vajen, ko odraste. Med njimi so česanje in nega dlake, tuširanje, striženje krempljev, umivanje zobk in čiščenje ušes.

Za nego mladička bomo potrebovali:

HIŠNI IN TRANSPORTNI BOKS

Uporaba hišnega boksa že pri mladičku se vam lahko kasneje zelo obrestuje. V boksu je mladiček varen v vaši odsotnosti. V kolikor mu boks predstavimo, kot nekaj pozitivnega in zabavnega ga sprejme, kot svoj varen brlog v katerem se dobro počuti. Pri nas imamo v ponudbi kovinske in platnene bokse.

Za varen in udoben transport pa priporočamo Mimsafe transportne bokse. Gre za edine “crash tested” bokse na našem trgu, ki so preizkušeno najvarnejša oblika prevoza psov, tako za pse kot ostale potnike v vozilu. V naši ljubljanski poslovalnici jih lahko vidite in preizkusite tudi v živo.

KVALITETNA HRANA IN PRIBOLJŠKI

Izbira kvalitetne hrane je pri mladičku zelo pomembna, saj sta zdravje in razvoj mladička odvisna tudi od kvalitete hrane, ki jo je. V kolikor se odločimo za kvalitetno briketirano, hladno stiskano ali polsuho hrano je pomembno da izberemo hrano s čim manj žitaric in ostalega balasta, ter čim več beljakovin živalskega izvora. Prav tako moramo izbrati ali “all life stages” formulo za vsa življenjska obdobja ali pa hrano formulirano prav za mladičke.

Druga dobra opcija je kvalitetna surova hrana, a je pomembno, da v tem primeru “naredimo domačo nalogo” glede hranjenja s surovo prehrano. Le tako bomo mladičku zagotovili vse kar potrebuje v času odraščanja.

Tudi pri izbiri priboljškov se držimo podobnih smernic, izberemo bolj kvalitetne priboljške z veliko mesa. Slastni priboljški za trening nam bodo v pomoč tudi pri vzgoji in šolanju mladička. S priboljški za žvečenje pa se bo mladiček zaposlil za dlje časa.

PRIPOMOČKI ZA VZGOJO IN ŠOLANJE

Nekaj kar toplo priporočamo vsakemu novopečenemu lastniku pasjega mladička je definitivno obisk kvalitetne pasje šole. Pravijo kar se Janezek nauči, to Janez zna. To velja tudi pri psih – v kolikor pri mladičku skozi dobo odraščanja s šolanjem postavimo dobre temelje bomo imeli kasneje lepo vzgojenega, neproblematičnega odraslega psa. Pri tem pa nam bo v pomoč nekaj obvezne opreme za trening:

 • Kliker
 • Priboljški
 • Torbica za priboljške
 • Sledni povodec
 • Nagobčnik

IGRAČKE

Še zadnji sklop izdelkov, ki se nam zdijo zelo pomembni v življenju vsakega mladička, obenem pa tudi najbolj zabaven – to so seveda igračke. Mladički skozi igro spoznavajo svet okoli sebe, pomembno je, da jim zagotovimo veliko različnih igračk iz različnih materialov. Igra je en najbolj pomembnih faktorjev v dobi odraščanja psa.

Mladičkasto obdobje zna biti naporno za nas, a je tudi nadvse zabavno, zato z mladičkom preživite čim več kvalitetnega časa, z njim se čim več ukvarjajte in igrajte. Še prehitro bo minilo, boste videli.

Posted on