Vse kar moraš vedeti o gonitvi

Če si se odločil/a, da svoje psičke ne steriliziraš potem v spodnjem prispevku najdeš vse kar moraš vedeti o gonitvi še preden se ta prvič začne. Znanje bo samo gonitev olajšalo tebi in psički.

Prva gonitev pri psičkah nastopi različno hitro, načeloma pri manjših pasmah nekoliko prej (okoli 6. meseca starosti), pri večjih pasmah nekoliko kasneje (med enim in drugim letom starosti). Vseeno pa večina psičk dočaka svojo prvo gonitev nekje med 6. in 9. mesecem starosti.

Gonitev običajno traja 21 dni, pri nekaterih psičkah lahko tudi nekaj dni dlje. Ciklus gonitev se nato ponavlja nekje na vsakih 5 – 9 mesecev, a je pri nekaterih psičkah lahko interval tudi daljši, saj se gonijo le 1x na leto. Ciklusi se pri psičkah ponavljajo neprekinjeno do konca življenja.

ŠTIRI OBDOBJA GONITVE

Gonitev lahko razdelimo na štiri obdobja:

1.OBDOBJE PREDGONITVE (PROESTRUS): Prvo obdobje Proestrus traja približno od 3 dni do 3 tednov, povprečno pa 9-10 dni. V tem obdobju psičkina vulva vidno nabrekne oz. oteče. Pojavi se rdeč krvav izcedek. Količina izcedka je med psičkami zelo različna, pri nekaterih je izcedek komaj opazen, pri drugih pa je lahko zelo močan. Prav tako se nekatere psičke zelo vestno umivajo, spet drugim pa je popolnoma vseeno. V tem obdobju psička postaja zanimiva samcem, a še ni plodna, zato še ne dovoli naskoka.

2.OBDOBJE GONITVE (ESTRUS): V tem obdobju psička postane plodna, začne se nastavljati samcem in je pripravljena na naskok. V kolikor ne želimo mladičkov je zelo pomembno, da smo v tem obdobju ekstra previdni in imamo psičko pod nadzorom. To obdobje ponavadi nastopi 11 dni po krvavitvi in traja v večini primerov 5-6 dni.

3.OBDOBJE PO GONITVI (DIESTRUS): V tem obdobju se oteklost vulve zmanjša nazaj na normalno velikost, izcedek popolnoma izgine, se pa v telesu še vedno dogajajo hormonske spremembe, saj se pospešeno proizvaja hormon progresteron. Obdobje traja od 60 do 75 dni. Ko začne progesteron upadati, se sproži signal za tvorbo hormona prolaktina, ki je zadolžen za nastajanje mleka. V tem obdobju lahko pride tudi do pojava navidezne brejosti – pojav navidezne brejosti lahko lajšamo s tabletami Dorwest Herbs Malinjak.

4.OBDOBJE MIROVANJA (ANESTRUS): V tem obdobju se raven spolnih hormonov zniža, psička ni plodna in se ne goni več. To traja približno 4 mesece in se zaključi z naslednjim ciklusom gonitve.

vse kar moraš vedeti o gonitvi psičke

ZNAKI GONITVE

Znaki gonitve se lahko med psičkami nekoliko razlikujejo. Na splošno so najbolj pogosti znaki gonitve:

 • Nabrekla in otekla vulva
 • Krvav izcedek iz nožnice
 • Vedenjske spremembe (neposlušnost, otožnost, mirnost, cviljenje, iskanje pozornosti, itd.)
 • Spremembe prehranjevalnih navad (nekatere psičke postanejo bolj požrešne, druge bolj neješče)
 • Pogosto markiranje na sprehodih

S psičko moramo v obdobju gonitve biti predvsem potrpežljivi. Lahko pa z nekaj praktičnimi izdelki iz naše ponudbe olajšate čas gonitve tako sebi, kot tudi vaši psički.

CANINA DOG STOP

Pri Canini so razvili dva odlična proizvoda, ki vam bosta definitivno v pomoč v času gonitve. Uporabljamo jih tudi sami v času gonitve naših psičk in jih toplo priporočamo tudi iz lastnih izkušenj.

 • Canina Dog Stop Forte TABLETE: vsebujejo posebno mešanico klorofila iz kopriv in B vitamina iz kvasa, ki zmanjšata izločanje dišavnih snovi oz. tako spremenita njihov vonj, da samcev ne privlači več. Normalen potek gonitve s tem ni moten. Tablete začnemo dajati ob prvih znakih gonitve in nadaljujemo vse do konca gonitve.
 • Canina Dog Stop Forte SPREJ: veže nase in učinkovito prekrije vonj goneče psičke. Deluje hitro, uporabljamo ga lahko pred vsakim sprehodom oz. vedno ko so prisotni nekastrirani samčki.

Za najboljši rezultat lahko uporabljamo oba Dog Stop izdelka hkrati.

DOGDELUXE HLAČKE ZA GONEČE PSIČKE

Hlačke za goneče psičke so odlična rešitev za preprečevanje krvavih madežev v stanovanju/hiši. A tudi pri izbiri primernih hlačk moramo biti previdni, saj je veliko generičnih hlačk na našem trgu zelo neudobnih. Mi priporočamo po meri izdelane Dogdeluxe hlačke, ki nastajajo izpod rok slovenske ustvarjalke Karoline. Najdete jih tudi v naši ponudbi.

vse kar moraš vedeti o gonitvi psičke

Prednosti Dogdeluxe hlačk so:

 • se zelo dobro prilegajo in ne padajo dol
 • so zelo trpežne
 • so preproste in enostavne za uporabo
 • so pralne
 • dvojni bombaž jih naredi mehke in udobne
 • na voljo so v veliko simpatičnih barvah in vzorcih
 • so strokovno oblikovane
 • na voljo so v vseh možnih velikostih, od čivave do doge
 • ne ovirajo psičke med gibanjem
 • so ročno izdelane v Sloveniji

Mi odkar smo jih odkrili prisegamo samo še na njih, enostavno se ne morajo primerjati z nobenimi drugimi hlačkami, ki se jih dobi v Sloveniji. Dogdeluxe hlačke se prilegajo na centimeter natančno, zato je pomembno, da psičko natančno izmerimo preden se odpravimo v trgovino po nakupih. Lahko pa psičko pripeljete tudi s sabo in skupaj bomo poiskali velikost, ki ji bo ustrezala.

KAKO IZMERIMO PSIČKO?

Psičko izmerimo medtem, ko stoji na ravni podlagi. Izmerimo jo okoli trebuha ob zadnjih tačkah. Meter se mora tesno prilegati. Dogdeluxe hlačke so narejene na centimeter natančno, a ker imajo ježka za zapenjanje lahko prilagajamo velikost +-2cm.

Posted on