Basenji – Afriški pes, ki ne laja

Basenji velja za eno najstarejših pasem psov, njena največja posebnost je to, da ne lajajo.

ZGODOVINA PASME

Prve podobe prednikov te pasme so bile naslikane v egipčanskih grobnicah pred več kot pet tisoč leti. Gre za prvinsko pasmo psov za katero se predvideva, da je neposredni potomec egiptovskega tesema – kratkodlakega lovskega psa iz starodavnega Egipta.

basenji
basenji

V Afriki so te pse uporabljali za lov v neprehodnih gozdovih, kjer so ljudi opozorili na bližino divjih živali. Svojim lastnikom so pomagali tudi z nakazovanjem in prinašanjem plena. Beseda “basenji” v jeziku pigmejcev dejansko pomeni “majhna divja stvar iz grmovja”. V zapisih poleg slik je ta pasma opisana, kot pes, ki se premika zelo potiho, nima pasjega vonja in se umiva kot mačka.

Prvi uradni uvoz Basenjijev iz Konga v Evropo se je zgodil šele leta 1936, ko so jih raziskovalci iz Afrike pripeljali s seboj v Anglijo. Od tu se je pasma postopoma širila v preostalo Evropo.

FCI standard za Basenji pasmo, je bil uradno sprejet leta 1964. S tem so Basenjije uvrstili v 5 FCI skupino, kamor sodijo špici in pratipski psi.

V Slovenijo so bili prvi Basenjiji pripeljani leta 1998 s Hrvaške, prvo slovensko leglo pa je bilo vzrejeno leta 2000.

VIDEZ PASME

Basenji je srednje velik pes, atletske, elegantne postave, s kratko tesno prilegajočo dlako. Standard predpisuje idealno višino in težo za samice 40 cm in 9,5 kg, za samce pa 43 cm in 11 kg vendar v realnosti lahko višina malce varira tako pri samcih, kot tudi pri samicah.

Njihova posebnost je kvadratna oblika telesa, Basenji je dolg toliko kot je visok. Zanje so značilni pokončni uhlji, nagubano čelo, ter eleganten vrat. Basenji ima ravno hrbtno linijo in na hrbet zavit rep.

Pri FCI so priznane 4 barvne različice: rjavo/bela, trikolor, črno/bela in brindle. Bela barva je pri vseh barvnih različicah obvezna na tačkah, prsih in konici repa. Na gobčku, vratu in nogah je količina beline poljubna, a na telesu ne sme prevladovati.

basenji

KARAKTER PASME

Basenji je energičen in radoveden pes, do svojega lastnika so zelo zvesti in ljubeči, do tujcev znajo biti nekoliko zadržani. Gre za zelo inteligentno pasmo, a znajo biti trmasti in svojeglavi, zato za šolanje niso najbolj enostavni. Do sodelovanja jih najbolj učinkovito pripravimo z uporabo pozitivne motivacije. Vsekakor mu moramo šolanje narediti zanimivo in zabavno.

Basenji potrebuje vsakodnevno fizično in psihično zaposlitev, v nasprotnem primeru so lahko naporni in začnejo uničevati. Zaradi močno izraženega lovskega nagona in radovedne narave je spuščanje s povodca lahko tvegano, prav tako bo Basenji izkoristil vsako priložnost za pobeg in raziskovanje. Zaradi svojih afriških korenin ne marajo mraza in mokrote. Na deževne dni priporočamo uporabo dežnega plaščka, pozimi pa toplo bundico.

PES, KI NE LAJA

Kljub temu, da Basenji velja za pasmo, ki ne laja, to ne pomeni, da so tiho in se ne oglašajo. Basenjiji namesto lajanja proizvajajo najrazličnejše zvoke, od jodlanja, cviljenja, renčanja in tuljenja. Presenečeni boste, koliko različnih zvokov lahko proizvede.

ZDRAVJE IN NEGA

Basenji je načeloma zelo zdrava pasma, se pa lahko pojavi nekaj dednih bolezni za katere obstajajo klinični testi. Zelo pomembno je, da svojega Basenjija kupite pri odgovornem vzreditelju, ki pari zdrave in testirane pse. Te bolezni so Fanconijev sindrom (okvara ledvic), okvare oči (PRA, PPM), kolčna displazija in hipotiroidizem.

Nega Basenjija je zelo nezahtevna. Ker nima pasjega vonja pogosto kopanje ni potrebno. Že sami po sebi so radi čisti, znani so po tem, da se umivajo, kot mačke. Kot pri vseh drugih pasmah je priporočljivo redno čiščenje zob in striženje krempljev.

Ko pride čas menjave dlake ga skrtačimo z gumijasto krtačo, zelo dobro se obnese krtača Kong Zoom Groom.

OPREMA ZA BASENJIJA

Zaradi njihove kratke dlake brez poddlake in afriških korenin so zelo občutljivi na mraz, zato v hladnejših mesecih priporočamo uporabo toplih oblačil. Hurtta za Basenjije priporoča velikost 35cm, Ruffwear pa XS.

Prav tako niso ljubitelji dežja in mokrote, zato vam bo dežni plašček prišel še kako prav. Hurtta Monsoon in Hurtta Mudventure plaščka sta odlična za ta namen.

Zaradi njihovega dolgega elegantnega vratu priporočamo mehke podložene ovratnice, po možnosti malo širše, saj so s tem tudi bolj udobne (npr. Hurtta Warrior ovratnica). V kolikor uporabljamo oprsnico je pomembno, da izberemo udoben H oz. Y tip oprsnice, ki ne ovira ramenskega sklepa med hojo. Za tiste res begosumne pse pa vsekakor priporočamo uporabo “anti-escape” trotočkovne oprsnice, kot sta naprimer Ruffwear Flagline ali Ruffwear Webmaster oprsnica.

Posted on