Zastrupitev psa s cianobakterijami

Zastrupitev psa s cianobakterijami

V toplih poletnih mesecih na naše kosmatince preži še ena nevarnost in sicer cianobakterije (modro zelene alge), ki so prisotne praktično v vseh vodnih ekosistemih. Cvetenje cianobakterij je škodljivo za ljudi, živali in rastline. Prekomerno razmnožene cianobakterije obarvajo vodo zeleno, modro-zeleno, rdečkasto, rumeno ali rjavo oranžno. V fazi razpada cianobakterijskega cveta se sproščajo cianotoksini. Poznamo preko 2000 vrst cianobakterij, od tega je toksičnih le približno 80 vrst. Strupenost cianotoksinov pa lahko primerjamo s strupenostjo ugriza kobre ali zelene mušnice.

Najdemo jih v slanih in sladkih vodah, tekočih in stoječih. Včasih so domnevali, da se cvetenje cianobakterij pojavlja predvsem v evtrofnih vodah (pri nas npr. Gajševsko jezero), ki imajo visoko vsebnost fosforja. Kasnejše raziskave so pokazale, da se modro-zelene alge lahko nahajajo na dnu tudi manj trofičnih jezer in rek, ter proizvajajo enake toksine, kot cianobakterije v evtrofnih vodah. Bolj pogoste so v vodah predelov z intenzivnim kmetijstvom, kjer je zaradi uporabe gnojil in škropiv ponavadi v vodi prisotnega več fosforja.

Cianotoksini

Modro-zelene bakterije proizvajajo dve vrsti cianotoksinov : hepatotoksine in nevrotoksine. Oboji so nevarni za ljudi in vse vrste živali.

Znaki zastrupitve z nevrotoksini so tresenje, krči, prekomerno slinjenje, nezavest in težave z dihanjem. Ponavadi nastopi smrt 30 minut po zastrupitvi, ko pride do paralize dihal.

Znaki zastrupitve s hepatotoksini, pride do bruhanja in driske, bledih (lahko tudi rumenih) sluznic, krvavitev, šok, znaki se pojavijo v roku 1-4 ure od zastrupitve. Smrt ponavadi nastopi v roku 24 ur.

Bolj znane zastrupitve

Maja 2017 je v Berlinu zaradi zastrupitve s cianotoksini, kljub hitri veterinarski pomoči poginilo najmanj 12 psov. Cvetenje modro zelenih alg na površini jezera Tegel ni bilo vidno.
Avgusta 2019 so trije psi poginili po kopanju oz. pitju vode iz jezera Mandichosee, rezervoarja reke Lech (Nemčija). Psi so kazali znake nevrotoksične zastrupitve, cvetenje prav tako na površini ni bilo vidno.

Pa pri nas?

Pri nas zaenkrat nismo zasledili smrti zaradi zastrupitve s cianobakterijami, vseeno pa previdnost v vročih poletnih mesecih in ob pomanjkanju dežja ni odveč, sploh če je cvetenje na površini jezera že vidno.

Viri

https://www.tu.berlin/en/about/profile/press-releases-news/blue-green-algae/
https://www.mdpi.com/2072-6651/12/11/726/htm
https://www.mdpi.com/2072-6651/10/2/60
https://www.ciano.si/10-zanimivosti-o-cianobakterijah/
https://vcahospitals.com/know-your-pet/algae-poisoning

Posted on