Mejni škotski ovčar ali Border Collie

Verjetno ga ni človeka, ki ne bi poznal pasme Mejni škotski ovčar oz. nam bolje poznan pod imenom Border Collie. Je ena bolj popularnih pasem psov pri nas.

Pasma je nastala iz srednjeveških ovčarskih psov vzrejanih predvsem na mejnem območju Anglije in Škotske, kjer je bila prvotno uporabljena za pašo čred ovac. Od tu tudi ime Border Collie. Pri vzreji so se bolj, kot na videz, osredotočali na njihove delovne sposobnosti. Zaradi njihove prvotne naloge ima veliko borderjev še danes močno izražen pašni nagon, kateri zna novopečenim lastnikom povzročati nemalo težav.

Ovce in Border Collie

Border velja za eno najinteligentnejših pasem psov, gre za delovno pasmo z močnimi nagoni, katero je za uspešno sobivanje, potrebno pravilno usmerjati. So hitro učljivi, senzibilni, odzivni, polni energije, z močno željo po delu in sodelovanju. Je pes, kateremu moramo zagotoviti fizično in psihično zaposlitev, drugače si jo bo poiskal sam.

Čeprav se je v preteklosti uporabljal predvsem za pašo čred ovac, dandanes velja za vsestransko uporabnega psa, ki blesti v različnih kinoloških disciplinah (agility, frizbi, poslušnost, flyball, reševanje, canicross, itd.).

Border Collie teče slalom

Značilnosti pasme

Border je srednje velik pes atletske postave. Višina samcev je načeloma med 51 in 55cm, samic pa med 49 in 53cm. Samci tehtajo med 13 in 22kg, samice pa med 12 in 19 kg. Zaradi delitve linij na delovne in razstavne lahko pride do odstopanj.

Dlaka je lahko dolga ali kratka, z gosto poddlako. Ni zahtevna za vzdrževanje, jo je pa občasno treba dobro skrtačiti. Čeprav si jih največkrat predstavljamo v klasični črno beli različici, je pri Borderjih dovoljena cela paleta različnih barv.

Merle Border Collie

Zdravje

Gre za načeloma dokaj zdravo pasmo, jih pa pesti nekaj bolezni, ki se žal pojavljajo v določenih linijah. Pojavi se lahko displazija kolkov ali komolcev, očesna anomalija (CEA – Collie Eye Anomaly), OCD (Osteochondritis Dissecans), TNS (trapped neurophill syndrome) in predvsem epilepsija. Zato je res pomembna izbira pravega vzreditelja, ki pred parjenjem opravi vse možne zdravstvene teste.

Oprema za Borderja :
Priporočamo oprsnico Hurtta velikost 60-80cm
Hurtta rešilni jopič 10-20kg (razen za večje pse 20-40kg)
Dežni in zimski plaščki velikosti 50 oz. 55cm

Posted on