Nemški ovčar – “Mercedez med psi”

Pasma Nemški ovčar (nem. Deutscher Schäferhund ) je ena najbolj priljubljenih pasem psov v Sloveniji in po svetu, velja za pravega “Mercedeza” med psi.

nemški ovčar

ZGODOVINA in TEMPERAMENT

Gre za zelo inteligentno, hitro učljivo pasmo, ki velja za odličnega službenega in delovnega psa. Izhaja iz Nemčije, prvotno je bila pasma mišljena kot ovčarska pasma, vendar so Nemške ovčarje sčasoma zaradi njihove inteligence in vsestranske uporabnosti začeli uporabljati predvsem kot delovne pse. V zadnjih letih je prisotna delitev pasme na razstavno in delovno linijo, ki se med seboj razlikujeta tako v izgledu, kot tudi v temperamentu.

Nemški ovčar se odlično obnese kot čuvaj, uporabljajo ga tudi, kot vodnika slepih, reševalnega psa, psa terapevta, itd. Zelo cenjen je tudi v športni kinologiji, vojski in policiji. Kljub njegovi vsestranski uporabnosti za različne vrste dela, pa je tudi izredno zvest družinski pes.

Nemški ovčar je do svoje družine zelo zaščitniški, je zvest in zanesljiv pes, zna biti nezaupljiv do tujcev. Je zelo pogumen, zna biti tudi oster, če to od njega zahteva situacija. Je pes z močnimi nagoni, zato je potrebna zgodnja socializacija, ter aktivno ukvarjanje skozi celo njegovo življenje. Ker gre za pasmo z veliko energije jim je potrebno zagotoviti dovolj vsakodnevnega gibanja in mentalne zaposlitve.

nemški vočar

STANDARD

Višina samcev 60–65 cm, teža 30–40 kg, višina samice 55–60 cm, teža 22–32 kg. Je srednje velik in močan pes z dobro razvitim mišičevjem.

Glava je velika in močna, gobec je skladen s škarjastim ugrizom.

Obstajata dve različici – kratkodlaki in dolgodlaki nemški ovčar, ki velja za bolj redkega. Najpogostejša obarvanost je rjava s črnim plaščem, lahko pa so tudi železno sivi s temnim plaščem ali popolnoma črni.

nemški ovčar

ZDRAVJE IN NEGA

Pri pasmi se žal zelo pogosto pojavljata kolčna in komolčna displazija, zato je pomembno, da kupimo psa pri vestnemu vzreditelju, ki za vzrejo uporablja le preverjeno zdrave pse. Pojavljata se še degenerativna lumbosakralna stenoza, ter degenerativna mielopatija (bolezen centralnega živčnega sistema) za izločitev katere se priporoča opraviti genetski test pred parjenjem. Lahko se pojavijo tudi alergije, očesna obolenja, nagnjeni so tudi k zasuku želodca.

Nemški ovčar ima srednje dolgo dlako, ki jo sestavljata gosta, groba in tesno prilegajoča se zunanja dlaka, ter mehkejša poddlaka. Njihova dlaka za nego ni zahtevna, vendar jih moramo vseeno redno krtačiti, če nočemo imeti dlake po celem stanovanju, sploh v času menjave dlake. Kopa se jih redko saj imajo v dlaki naravno prisotna olja, ki dlako ščitijo.

OPREMA ZA NEMŠKEGA OVČARJA

Ker gre za zelo močnega psa je pomembno, da uporabljamo kvalitetno izdelano opremo. Močna podložena ovratnica, ki ne bo uničevala dlake, ter povodec z močnim karabinom nam bosta prišla zelo prav. Tudi izbira pravilne oprsnice je pomembna, za Nemškega ovčarja priporočamo Hurtta oprsnice velikosti 80-100cm, ter Ruffwear oprsnice velikosti L/XL.

Ker imajo dvojno dlako z gosto poddlako jih pozimi ni potrebno oblačiti. Lahko pa jim v deževnih dneh nadenemo dežni plašč, le tako bomo imeli manj dela s sušenjem dlake. Priporočena velikost Hurtta Monsoon dežnega plaščka je 65cm.

Še en nepogrešljiv kos opreme, ki vam bo neizmerno olajšal sobivanje s pasmo, ki ima dvojno dlako, so tudi Action Factory kopalni plašči Dry Up. Čeprav se smešno sliši psa oblačiti v kopalni plašč, zadeva dejansko deluje odlično. Plašč poleg vlage namreč nase veže tudi umazanijo iz dlake, kar je še posebno priročno po sprehodih v mokrem vremenu. Po uporabi lahko umazanijo enostavno stresete iz plašča stanovanje pa bo ostalo čisto.

Posted on