Labradorec – Lovski pes, ki navdušuje družine

Pasma izvira iz Nove Fundlandije in so jo v Anglijo pripeljali ribiči okoli leta 1800.
Kljub temu, da je labradorec pri nas ena najbolj popularnih pasem za družine, gre v resnici za lovskega psa, ki se že stoletja uporablja kot pomočnik lovcu pri iskanju in prinašanju divjadi.
Za pasmo je tako značilen mehak ugriz, saj divjadi med prinašanjem ne sme poškodovati.

Karakter

labradorec

Labradorec je aktiven in živahen pes, agilen in z veliko volje, da ustreže svojemu človeku. Ravno zaradi te karakterne lastnosti in izjemne učljivosti, je postal priljubljena pasma za psa pomočnika.
Visoko energijska pasma kot taka, potrebuje dobro zaposlitev in veliko gibanja. Poleg teka, je odlična rekreacija tudi plavanje, ki ga povečini naravnost obožujejo, in prinašanje najrazličnejši predmetov.

Delovna dediščina labradorca je oblikovala tudi njegov značaj. Labradorec je moral od daleč slediti ukazu lovca in se kadarkoli potopiti v ledeno mrzlo vodo, da je prinesel ustreljeno ptico. Rezultat je neustrašen, energičen pes.

Kot mladiči so zelo živahni in hkrati močni, zato lahko obvladovanje mladega, živahnega labradorca, marsikomu predstavlja izziv.
Lastniki labradorcev vedno opozarjajo na njihov nenasiten apetit, opisujejo jih kot prave kante za smeti. Zato je pomembna pazljivost pri doziranju hrane oz. izbiri lažje hrane.

Priznane so tri barvne različice : rumena, črna in rjava.

labradorec

Nega

Če obožujete čistočo in vas dlake spravljajo ob pamet, labradorec vsekakor ni pasma, ki je primerna za vas. Lastniki labradorcev povedo, da njihov pes izgublja dlako le 2x/leto od januarja do julija in od julija do decembra. Nega dlake kot take ni zahtevna, saj potrebujejo le občasno kopanje in redno česanje, da odstranite odmrlo podlanko.
Za česanje priporočamo Kong Zoom Groom krtačo in Hunter glavnik za odstranjevanje odmrle dlake.

Pasma se na splošno dobro razume z drugimi psi in živalmi.
Nagnjeni so k displaziji kolkov in komolcev, boleznim oči, pojavlja se tudi epilepsija in rakava obolenja.

Samci merijo od 56-57cm, samice pa od 54-56cm. Običajna teža samic je od 25-32kg, samcev pa od cca. 29-36kg.

Oprema:

labradorec

Običajno potrebujejo ovratnice velikosti 45-55cm. Ruffwear oprsnice in rešilne jopiče velikosti L. Hurtta jopiče velikosti 20-40kg in plaščke samci 60cm in samice 55cm. Zaradi globokega prsnega koša je velikost oprsnic običajno primerna v velikosti 80-100cm.

Več o pasmi in vzrediteljih lahko najdete na:
https://klub-retrieverjev.si/

Posted on