Pomeranec – Pritlikavi Nemški Špic

Pomeranec z odprtim gobčkom na oranžnem ozadju
Photo by KoolShooters: https://www.pexels.com/photo/brown-pomeranian-dog-7683642/

Pasma pomeranec izvira iz regije Pomorjanska na SZ Poljske oz. SV Nemčije. Spadajo med špice in so najmanjši predstavniki nemških špicev. Spadajo med najstarejše pasme v srednji Evropi, iz katere so se razvile številne druge.

Pasma je postala izredno popularna že v 18. stoletju, ko je izredno majhnega pomeranca imela kraljica Viktorija. Samo v času življenja kraljice Viktorije se je velikost teh psov zmanjšala za polovico! Lastniki pomerancev so bili v tem času tudi Mozart, Martin Luther King in fizik Newton.

Danes je misel na pomeranca kot delovnega psa morda smešna, a če vemo, da imajo močno povezavo z velikimi in močnimi delovni psi na Arktiki, vse dobi večji smisel. Ljudje so se nanje zanašali v številnih situacijah, vključno z varovanjem doma (in še danes zelo radi lajajo), vleko sani in zaščito živine. Manjši predstavniki pa so že takrat bili hišni ljubljenčki in spremljevalci.

Pomeranec spada med izredno modne pasme, predvsem zaradi svoje majhnosti.

Zdravje

Na splošno so zdrava pasma, a tudi njim popularnost žal ni prizanesla. Najpogostejše težave so luksacija pogačice in kolaps sapnika. Podvrženi so tudi nekaterim dednim boleznim npr. progresivni atrofiji mrežnice, maligni hipertenziji, degeneraciji medvretenčnih diskov in še nekaterim drugim. Dedne bolezni lahko dokažemo z genetskimi testi in tako iz vzreje izločimo obolele predstavnike pasme.

Karakter

Po karakterju so aktivni, živahni in izredno navezani na svojega lastnika. Primerni za življenje v hiši in stanovanju. So lahko učljivi. Primerni so za družine z večjimi otroki, pri manjših otrocih pa je potrebna večja pazljivost zaradi same velikosti kužka

Dlaka

Barve: Najpogosteje srečamo oranžne, dovoljene barve pa so še črna, rjava, bela, srebrna, krem, črna z ožigi.

Izpadanje dlake je zmerno do močno, saj imajo gosto dvojno dlako. Izpadanje dlake pri pomerancu lahko zmanjšamo z rednim česanjem in nego, predvsem v spomladanskem in jesenskem času, ko je menjava dlake še bolj izrazita.

Pri mladičkih je zelo izrazita menjava dlake med mladičkasto in odraslo dlako, ki lahko traja od 3-6 mesecev. Dlaka je v tem obdobju videti neenakomerna, na nekaterih mestih dolga, drugje kratka, vmes se lahko najdejo tudi mesta, ki so skoraj brez dlake. V času glavne menjave mladičkaste dlake za odraslo, lahko pride tudi do spremembe barve kožuha. Dlaka lahko v tem času potemni ali posvetli. Včasih se ta barva spremeni toliko, da odstopa od dejansko vpisane barve v rodovniku kužka. Glavna menjave dlake poteka pri starosti 6-10 mesecev, po tej starosti pa pes dobi odraslo dlako, barvo in polno obliko.

Za nego dlake priporočamo glavnik za razčesavanje, krtačo in sprej za lažje razčesavanje dlake. Pri kopanju poleg šampona, obvezno nanesite še balzam.

Velikost : 21 +/- 3 cm

Teža mora biti skladna z velikostjo, giba pa se okoli 2-3 kg 

Pričakovana življenjska doba: 12-16 let 

Oprema za pomeranca: 

Priporočamo lahko oprsnico Hurtta velikost 30-35 ali 35-45

Hurtta rešilni jopič 0-5kg oz. Ruffwear velikost XXS

Dežni in zimski plaščki velikosti 25 oz. 30cm 
Posted on