Vodna učna pot Grabnarca – Lancovo pri Radovljici

Izlet s psom, ki ga svetujemo tudi v času toplih poletnih dni, ko iščemo hladnejše kotičke in vire vode. Vodna učna pot Grbnarca pri Radovoljici ponuja prav to, saj večina poti poteka ob vodi in v senci dreves.

Pot je lahka, poteka večinoma po ravnem in je primerna tudi za mlade pse. Dolžina poti je cca. 5km in nam vzame približno 2 uri.

Opis poti

Kažipot vodna učna pot Grabnarica

Izhodišče se nahaja pri Kulturnem domu Lancovo, kjer lahko parkiramo. Odpravimo se nekaj 10 m naprej ob glavni cesti, kjer jo prečkamo in se povzpnemo po lokalni cesti mimo hiš. Pot je razmeroma dobro označena z oznakami “Vodna učna pot Grabnarica”.

Ko se po cesti spustimo do potoka, se najprej usmerimo naravnost, do izvira potoka Lipnica. Največja značilnost izvira je, da je temperatura vode skozi vse leto enaka kot povprečna letna temperatura kraja.
Po ogledu izvira se vrnemo nazaj ob makadamsko cesto in sledimo oznakam “Vodne poti”, ki nas že po nekaj korakih pripelje do prvega izmed številnih mostičkov, ki prečka z življenjem bogat potok. Če si vzamemo dovolj časa in posedimo ob potoku, lahko v njem opazimo številne potočne rake, kar priča tudi o čistosti potoka.

Pot nadaljujejo ob potoku navzgor, do ostankov Grabnarjevega mlina. Žal je ta danes le kup kamenja, velik ribnik ob katerem naj bi se nekoč zbirala gospoda bližnjega Pustega gradu, pa je popolnoma zaraščen.
Od Grabnarjevega mlina nas pot vodi dalje, do Grofovega bajerja pod vasjo Vošče.

V kolikor ste se na pot odpravili v toplem vremenu priporočam, da se tu obrnete in vrnete po isti poti nazaj, saj nadaljevanje krožne poti poteka čez travnike, ki ne nudijo sence.
Če pot krožno nadaljujete, se najprej vzpnete v vas Vošče, in nadaljujete po cesti, ki vodi skozi vas, do odcepa kjer nas tabla usmeri na poljsko pot.

pot po travnikih - vodna učna pot Grabnarica

Pot lahko podaljšamo oz. združimo z ogledom Pustega gradu.
Del poti se v poletnem času precej zaraste, dovolj vlage pa predstavlja odlično lokacijo za klope. Močno svetujemo dolga oblačila in dodatno zaščito proti klopom.

Posted on