Boston terier oz. “ameriški gentleman”

Boston terier je nastal v ZDA z mešanjem angleškega buldoga, belega angleškega terierja ter francoskega buldoga. Čeprav spada med terierje nima tipičnega terierskega karakterja, saj ni tako intenziven. Je zelo družaben in ljubezniv pes. V Ameriki so ga zaradi njegovega očarljivega karakterja poimenovali ameriški gentleman.

KARAKTER

Boston terier velja za idealnega družinskega psa, saj obožuje človeško družbo in želi biti vedno v bližini svojih ljudi. So dovolj aktivni, da so primerni tudi za bolj aktivne družine, a nimajo nič proti tudi, če se je treba cel dan stiskati na kavču. Vseeno potrebujejo dovolj redne aktivnosti tako fizične, kot tudi mentalne. So inteligentni in hitro učljivi psi tako, da so primerni tudi za kakšno zabavno kinološko disciplino. Gre za ljubečega, zvestega in navihanega družabnika, z dobrim smislom za humor. Z Boston terierjem vam sigurno nikoli ne bo dolgčas.

Boston terier je majhen, a robusten pes, običajno tehtajo med 6 in 11 kilogramov. Veliki so nekje med 36 in 42 cm.

ZDRAVJE

Žal Boston terierje pesti kar nekaj zdravstvenih težav, veliko jih je povezanih z njihovim kratkim gobcem. Težave z dihanjem, težave s pregrevanjem, na kar vpliva dolžina mehkega neba, ter zožanost nosnic. Včasih je potrebno težave odpraviti s pomočjo operacije. Prav tako imajo lahko težave z očmi, saj so precej velike v primerjavi z njihovo glavo. Posledično se zgodi, da v oko hitreje pride kak tujek, lahko pa se pojavijo tudi vnetja, suhe oči, cherry eye, katarakta ali glaukom. Pri pasmi se lahko pojavijo tudi kožni tumorji. Da bi se izognili nagnjenosti k zdravstvenim problemom, je potrebno po psa k preverjenemu vzreditelju, ki mu je zdravje njegovih vzrejnih psov na prvem mestu.

NEGA

Boston terier ima gladko in kratko dlako, ki ne zahteva veliko nege. Česanje z gumijasto krtačo v obdobju menjave dlake bo pomagalo odstraniti odvečno dlako. Ker gre za kratkogobčno pasmo je v vročih mesecih treba biti previden, da ne pride do pregretja. Poleti priporočamo uporabo hladilnega plaščka. Ker so zaradi kratke dlake precej občutljivi tudi na mraz jih je pozimi potrebno toplo obleči.

Primerna velikost hladilnih plaščkov je: Hurtta 45-55cm, Ruffwear XS.

Primerna velikost dežnih in zimskih plaščkov: Hurtta 30cm, Ruffwear XS.

Posted on