Francoski buldog

Zgodovina

V začetku 19. stoletja je industrijska revolucija pregnala klekljarice iz Angleškega Nottinghama v francosko Normandijo. Le-te pa so s seboj pripeljale majhne buldoge (toy buldog), ki so v Franciji hitro postali popularni. Angleži so tako videli priložnost v zaslužku in toy buldoge začeli prodajati v Francijo, kjer so vrsto majhnega buldoga kmalu začeli obravnavati kot pasmo – nastal je Francoski Buldog.
Lastniki toy buldoga so želeli biti vsi, od dam iz visoke pariške družbe, do francoskih umetnikov (upodobila sta jih Degas in Toulouse Lautrec) in mesarjev.
Vrnitev pasme v Veliko Britanijo konec 19. stoletja je prinesla nekaj neodobravanja s strani britanskih tradicionalistov. Kljub temu je pasma svojo polno prepoznavnost dosegla leta 1906, ko so v Veliki Britaniji ustanovili klub Francoskih buldogov. Tako gre v bistvu za angleško pasmo, ki so jo prevzeli Francozi 🙂

Francoski buldog leta 1890
Francoski buldog leta 1890

Videz pasme

Čvrst, kompakten, močan pes, z močnimi kostmi in kratko gladko dlako. Pokončnimi ušesi, krajšim repom, rahlo kvadratno glavo in nekaj gub med očmi. V višino merijo cca. 30 cm in tehtajo 6 do 12 kg.
Barva kožuha je lahko črna, tigrasta, krem, jelenje rjava, bela s črnimi lisami. Posebnost je, da ima francoski buldog na prsnem košu pod vratom, belo liso ne glede na barvo kožuha.

Karakter

Družaben, živahen, igriv, lahko tudi posesiven, a navdušen pasji spremljevalec.

Francoski buldog danes

Pasma je v zadnjih letih izjemno popularna. Podatki za Anglijo kažejo, da je bilo leta 2011 v Veliki Britaniji registriranih 2771 buldogov, leta 2021 pa kar 54074 psov te pasme. (vir: https://www.statista.com/statistics/921398/french-bulldogs-registered-number-united-kingdom-uk/), število letno skotenih francoskih buldogov pa se je tudi v Sloveniji v zadnjih 10 letih povečalo za kar 4570% , kar priča o izjemni popularnosti pasme.

Izjemna popularnost seveda prinese tudi težave. Francoski buldogi so podvrženi številnim zdravstvenim problemom: alergije, brahicefalični sindrom – težave z dihanjem, težave z očmi, izpah pogačice, težave s hrbtenico in še nekaj drugih. (več lahko prebereš v zloženki Lep, lepši, bolan ).

Zaradi kratkega gobčka in oteženega dihanja moramo biti posebej pazljivi v poletnih mesecih, saj se predstavniki te pasme izredno težko hladijo. Priporočamo uporabo hladilnega plaščka, ki pomaga pri regulaciji telesne temperature, vsekakor pa smo pozorni na dihanje in morebitne znake vročinskega udara.

Francoski buldog ki mu je vroče

Posted on