Avstralski Ovčar

Izvor

Domovina avstralskega ovčarja so ZDA. O izvoru obstaja več teorij, po eni od njih so predniki avstralskega ovčarja prišli v Kalifornijo v 19. stoletju, ko so skupaj z ovcami iz Evrope, Avstralije in Nove Zelandije množično prihajali tudi pastirji s svojimi ovčarskimi psi. Enoten tip psa se je izoblikoval sredi 20. stoletja, trenutni standard pasme pa je bil potrjen leta 1977.

Lastnosti

Avstralski ovčar je delovna pasma oblikovana za pomoč pri delu z ovcami in govedom. Pri psih te pasme lahko pričakujemo močan pašni nagon, v standardu pa imajo zapisano tudi, da so odlični čuvaji in zadržani do tujcev. Te lastnosti so cenjene pri delovnih farmskih psih. V urbanem okolju pa je potrebno nekaj pazljivosti in prilagajanja, da ne privedejo v neželene situacije.

Avstralske ovčarje odlikujejo lastnosti, ki so na splošno značilne za ovčarske pasme – učljivost in želja po sodelovanju s človekom, agilnost, vztrajnost in energičnost. Potrebujejo fizično in umsko zaposlitev, ki si jo bodo poiskali tudi sami, če jih ne bo zaposlil njihov človek. Priporočljivo je njihovo energijo usmeriti v katerega od pasjih športov (ali več njih). Avstralski ovčar se odlično znajde v agilityju, pasjem frizbiju, vlečnih športih (npr. canicross, bikejoring), z veseljem se bo tudi pridružil na pohodih v hribe (kjer lahko svojo malico in vodo nese sam v svojem nahrbtniku). Nekateri tudi obožujejo vodo in vodne aktivnosti.

Zanimivost: avstralski ovčar je ena od pasem, pri katerih se naravno pojavlja kratkorepost in brezrepost.

Zdravje

Pasma je razmeroma zdrava in odporna, najpogostejše težave so displazija kolkov, bolezni oči in epilepsija. V pasmi se tudi pojavlja mutacija MDR1 gena. Za pse s to mutacijo so toksična nekatera zdravila, na primer antiparazitik ivermektin.

Življenjska doba je najpogosteje med 11 in 13 leti, posamezni psi pa lahko dočakajo precej višjo starost, tudi do 18 let.

Velikost

Višina: po standardu je želena višina za psičke od 46 – 53 cm, psi od 51 – 58 cm. Dovoljena so manjša odstopanja.

Teža: 16 – 32 kg

Izbira velikosti opreme:

– Obseg vratu imajo običajno med 40 in 50 cm, dodati je potrebno kakšen centimeter zaradi grive okoli vratu, ki je še posebej bujna pri samcih.

– Obseg prsnega koša je pri odraslih psih običajno do 80 cm, pri velikih in močno odlakanih samcih lahko izmerimo tudi večji prsni obseg.

– Dolžina hrbta je običajno 50 – 55 cm

– Pri izbiri rešilnega jopiča upoštevajte njihovo težo

Več o pasmi najdeš še na: https://asca.org

Posted on