Cane Corso – Varuh Italijanskih Posestev

Cane Corso ali italijanski mastif.

Cane Corso je velik in močan pes, z izrednim občutkom za otroke in druge pse, a le če je pravilno socializiran. Ker gre za obrambnega psa, ki je bil vzrejen z namenom čuvanja velikih posesti, kot spremljevalec ribičem in kmetom pri njihovem delu je neustrašen čuvaj in lahko od te pasme pričakujemo psa, ki bo neustrašno čuval svojega gospodarja, njegovo imetje in družinske člane.

Aktivnost

Fanta in Hugglehounds
Naša Fanta

Za razliko od ostalih molosov – mastifov je Cane Corso zelo aktiven pes. Lahko živi v stanovanju, a mu mora biti zagotovljenega dovolj gibanja in miselnih aktivnost.

Kljub temu, da velja mišljenje, da mastifi niso primerni za šolanje oz. jih je učiti težje kot ostale pasme, to za Corsota ne velja. Cane Corso je izredno inteligenten pes, ki bo velikokrat delal v svojo korist. Če se pravilno poveže z vodnikom pa je lahko odličen delovni pes – tudi v reševanju, mantrailingu, tekmovanju v rally obediencu in drugih disciplinah. Kljub svoji teži in velikosti je izredno agilen in hiter pes, marsikateri pa ima tudi nekaj lovskega nagona.

Ker je bil Cane Corso vzrejen za čuvanje gospodarja, se le redko oddalji za več kot 10m, saj ve da mu je mesto tik ob svojem vodniku.

Slabost pasme Cane Corso

V zadnjih petnajstih letih se je zaradi same popularnosti pasme in povečane vzreje žal poslabšal karakter pasme in pogosto lahko srečamo primerke, ki so prestrašeni in celo agresivni.
Pasma ima kljub velikosti in teži le redko težave s kolki, so pa zelo pogoste težave z natrganimi kolenskimi vezmi (posledica slabe okotenosti zadnjih nog in velike eksplozivnosti psa), žal pa se pogosto pojavlja tudi epilepsija in rak.

Povprečna življenja doba pasme je žal vse krajša in tako danes dočakajo le še cca. 8-10 let.

Predvidena višina:
Samice 60-64 cm
Samci 64-68 cm
dovoljeno odstopanje +/-2cm

Teža :
Samice 40-45 kg
Samci 45-50 kg – a je pogosto višja!

Izbira velikosti opreme:
– Obseg vratu imajo ponavadi med 50 in 60cm
– Obseg prsnega koša se pri odraslih psih giblje okoli 90cm
– Dolžina hrbta je pri tej pasmi praktično identična njihovi višini, tako imajo samice dolžino hrbta od 60 do 65 cm, samci pa od 65 do 70 cm
– Pri izbiri rešilnega jopiča upoštevajte njihovo težo, torej 40-50 kg

Več informacij o pasmi, lahko najdete na strani Kluba za velike pasme in molosePosted on