Mali nedeljski izlet s psom Areh – Žigartov vrh


Kje začeti izlet s psom

Ker smo bili časovno omejeni, kljub temu pa smo se želeli umakniti pred vročino v dolini, smo se tokrat odločili za Areh na Pohorju. Iz Maribora do parkirišča na Arehu (46.496045, 15.504884) je dobre pol ure vožnje (Spodnje Hoče – Areh: 18 km in približno 25 minut vožnje). Na nadmorski višini približno 1250 m stopimo iz avtomobila v povsem drugo klimo.

izlet s psom areh

Pot je primerna tudi za starejše mladiče in stare odrasle pse

Da bi se izognili kolesarskemu prometu na gozdni cesti proti Šumiku, smo proti Žigartovemu vrhu krenili po tekaški progi, ki poteka vzporedno s cesto. Na poti se moramo držati desnih odcepov, dokler na vrhu smučišča ne pridemo na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo pot. Kmalu na razcepu zavijemo levo po označeni poti, ki nas pripelje na Žigartov vrh (1346 m) – najvišjo točko vzhodnega Pohorja.
Če sledimo markacijam naprej skozi gozd, nas pot pelje mimo zanimivega mejnega kamna iz 19. stoletja. Nižje se pot približa gozdni cesti, kjer se lahko obrnemo desno nazaj proti Arehu in prehodimo vse skupaj približno 4 km. Lahko pa nadaljujemo pot navzdol in ko pridemo do tekaške proge, krenemo levo ter zaključimo krog na izhodišču pri Arehu po približno 6 km hoje.
Pot je lahka, primerna za večino psov, tudi starejše mladiče in starejše pse brez večjih gibalnih težav. Na poti je nekaj lažjih vzponov, višinske razlike je vse skupaj približno 100 m.

izlet s psom zigartov vrh

Framski slap

Kdor ima po tem sprehodu še čas in voljo, se lahko na poti v dolino ustavi pri cestnem razcepu Hoče – Areh – Bellevue in obišče približno 16 m visok Framski slap (slap Skalca). Pot je kratka, vendar strma, del poti poteka po lesenem podestu in stopnicah. Primerno le za lažje in spretne pse, ki nimajo gibalnih težav in so vajeni hoje tudi po nestabilni podlagi.

Framski slap
Posted on