Kako psa naučiti lepe hoje na povodcu

Zgodbo je prispevala profesionalna trenerka psov Fanna Easter

Vlečenje na povodcu je tegoba, ki pesti marsikaterega pasjega lastnika.
Lastniki psov iz nekega razloga vztrajajo, da morajo njihovi psi za učenje lepega vedenja na povodcu nositi ovratnico, vendar to ni res. Ovratnice ne učijo psov lepega obnašanja, učijo jih lastniki. Poleg tega lahko ovratnice povzročijo poškodbe, ko psi na njih vlečejo. Namesto tega posezite po udobni pasji oprsnici, 1’5m povodcu in veliko torbico slastnih priboljškov. Zdaj ste pripravljeni, da naučite svojega psa lepe hoje na povodcu.

Kako izgleda lepa hoja na povodcu?

pes na sprehodu na popuščenem povodcu

Preden svojega psa naučite nove veščine, je pomembno, da natančno razumete, kako naj bi naučeno izgledalo na koncu. Lepa hoja na povodcu je, ko pes hodi na povodcu brez napetosti. Med sprehodi lahko psi hodijo do konca povodca in krožijo brez, da bi vodnik čutil kakršno koli napetost povodca – torej vlečenja povodca. Pri poučevanju tega vedenja, se morajo ljudje bolj zanašati na dotik kot vid. Lepa hoja na povodcu se razlikuje od vaje poleg. “Poleg” pomeni, da pes natančno hodi ob levem kolenu svojega vodnika dlje časa, kar je težko delo za psa.

Zahtevati od psa, da hodi poleg med sprehodom je nemogoče in ni pošteno. Psi potrebujejo dostop do vohanja in raziskovati svet med sprehodi, kar je ključnega pomena za duševno stimulacijo – vohanje, ki je enako pomembno kot fizična vadba.

Lepa hoja na povodcu psu omogoča oboje.

Izbira opreme

ruffwear front range oprsnica

Izbira dobre in udobne oprsnice je ključnega pomena. Izberite oprsnico, ki omogoča neovirano gibanje sprednjih nog, brez drgnjenja nog, pazduh in prsnega koša. Udobne oprsnice imajo štiri pasove za optimalno nastavljanje. Oprsnica se mora tesno prilegati, kar dosežemo tako, da med oprsnico in telesom psa pustimo za en mezinec prostora. Ohlapna oprsnica, se bo med hojo vrtela in premikala, kar lahko povzroči drgnjenje in lomljenje dlake. Poleg tega se nekateri psi naučijo, kako v le nekaj sekundah slečejo oprsnico, ki je preohlapna.

Razvoj oprsnic je prišel daleč. Ena najljubših oprsnic Fanne Easter je Ruffwear Front range oprsnica. Kot profesionalna trenerka psov, je glede opreme za svoje pse zelo izbirčna, njeni standardi in pričakovanja pa zahtevni.

Ruffwear Front range oprsnica je dobro zasnovana in ponuja kar dve pripenjalni mesti za popoln nadzor tudi pri močnem psu. Pri močnem vlečenju psa, lahko povodec pripnemo na prednje pripenjalno mesto, ki preusmeri pasja ramena in psa zaustavi. Ko pa psa naučimo lepe hoje na povodcu, povodec pripnemo na zgornje pripenjalno mesto.

Kako naučimo lepe hoje na povodcu?

Mnogi lastniki psov se izogibajo uporabe oprsnice, ker imajo občutek, da ne morejo nadzorovati psa v primeru močnega vlečenja. Ta skrb je seveda povsem razumljiva, vendar sta nadzor in učenje psa dve različni vedenji. Lastniki si želijo dobrega nadzora nad psom in lepe hoje na povodcu. Seveda lahko to vedenje naučimo s pozitivno motivacijo, zelo hitro, brez sile in bolečine.

Priboljški lahko naredijo čudeže

torbica treat trader za priboljške prikaz uporabe na vzmet

Ko ste nastavili oprsnico, da se dobro prilega, vzemite 1,5m dolg povodec, ga pripnite na sprednje pripenjalno mesto, hkrati pa pripravite priboljške, ki jih vaš pes obožuje (sir, pečen piščanec, meat&treat klobasice,…). Priboljške položite v torbico, da imate do njih enostaven dostop. Ne pozabite, priboljški niso podkupovanje, so plačilo za trud vašega psa.

Nagrajujte popuščen povodec

Za začetek skrajšajte povodec na polovico in vadite doma v prostoru brez velikih motenj. Vaša edina naloga je, da nagradite svojega psa, ko ne čutite napetosti na povodcu. Zanašajte se na občutek za dotik in ne toliko na vid. V trenutku ko začutite, da se napetost sprosti, potrdite z besedo »Ja« ali klikom in vrzite priboljšek v bližino svojih nog. Označevanje vedenja je pomembno, ker pomeni »Da, prav si razumel in zaslužil si si nagrado«. Metanje prisluženih nagrad na tla, tik ob noge, bo psa naučilo, da se vrne k vam po poslastico. Kmalu se bo naučil, da so priboljški vedno zelo blizu vas in se vaše bližine ne izplača zapustiti. Naredite korak naprej in počakajte. V trenutku, ko začutite sprostitev povodca, označite dejanje (»Ja!«, »Klik«) in vrzite nagrado poleg sebe. Naredite še en korak naprej in znova počakate na sprostitev povodca. Včasih to lahko traja nekaj sekund, včasih dlje, bodite potrpežljivi. Vadite še eno minuto in nato zaključite trening. Vsak dan vadite 1-2 minuti v zaprtem prostoru.

Povečajte zahtevnost

povodec za psa ruffwear

Ko vaš pes razume hojo na popuščenem povodcu v zaprtem prostoru je čas, da mu zadevo otežite in ga odpeljete na prosto. S svojim psom na povodcu naredite en korak zunaj in nagradite popuščen povodec. Ko bo vaš pes razumel hojo na popuščenem povodcu na vrtu, je čas da ga odpeljete na sprehajalno pot. Ne pozabite, ko vadite hojo na popuščenem povodcu (npr. v parku), olajšajte delo svojemu psu, in na začetku delajte korak po korak. Učenje je trdo delo, zato naj vas ne skrbi, če vaš pes med treningom lepe hoje prehodi le nekaj metrov. Mentalna stimulacija je enako naporna kot fizična vadba in kmalu bosta lahko prehodila več kilometrov brez vlečenja.

Še en pomemben nasvet

Večkrat naključno nagradite svojega psa med sprehodom. Mnogi lastniki psa nagrajujejo na začetku, a ko nagrajevanje za dlje časa izpustijo, tudi lepa hoja na povodcu izzveni. Nagradite vašega psa ko popusti povodec, ko veverica steče na drevo ali ko v daljavi vidi psa in povodca ne napne. Če vedenje pravilno naučiš in občasno nagrajuješ bo ostalo za vedno.

Povzeto po Exploring Politely On-Leash Using the Front Range Harness

Posted on