Odpoklic s piščalko

Piščalka je odlično orodje za učenje (popolnega) odpoklica, v tem članku vam bomo na hitro razložili zakaj in kako jo uporabljati.

Odpoklic na piščalko prinaša polno pozitivnih lastnosti:
– Zvok piščalke potuje dlje kot zvok tvojih glasilk
– v zvoku piščalke pes ne zazna čustev – jeze (ko kakšno ušpiči), strahu (ko steče proti cesti), frustracije (ker ga kličeš že tretjič in se še vedno ni obrnil), …
– piščalko lahko uporabljajo različni vodniki /sprehajalci psa in zagotavlja, da se bo pes vrnil k osebi, ki ga sprehaja.

Piščalko imam, kaj pa sedaj?

Utopično je pričakovati, da se bo pes na piščalko kar odzival, na njen zvok in pomen ga je potrebno navaditi in naučiti, da mu odziv na pisk piščalke vedno prinaša nekaj dobrega (odlično nagrado ali igro).

Za trening potrebuješ piščalko in nagrado visoke vrednosti. To so tiste najboljše nagrade, ki jih tvoj pes obožuje, cufa, žogica ali odličen priboljšek. Nekaj česar se res neizmerno razveseli.

Izberi kakšen pisk piščalke boš uporabil za odpoklic, en pisk, en dooolg pisk, dva zaporedna piska, … nekateri uporabljajo tudi 4 ali več piskov. Pomembno je, da si konsistenten in vmes piskov ne spreminjaš.
Vzemi v roke to super nagrado, zapiskaj in nagradi psa. Ni potrebno, da pes sedi, stoji ali karkoli naredi. Ob pisku te bo najbrž tako ali tako pogledal, ker bo to zanj nov zvok. To ponoviš 4-5x, dvakrat na dan. Po cca. Treh dneh lahko na piščalko zapiskaš, ko je pes v sosednji sobi in ga prav tako nagradiš z najboljšo nagradico. Na začetku vadi odpoklic v okolju z malo motnjami, šele ko vama bo v takem okolju šlo, se lahko počasi preselita v zunanji svet, kjer je več vonjav in zanimivih stvari , ki znajo zmotiti pasji smrček.
Če se bosta v zunanje okolje preselila prehitro, se ti lahko zgodi, da bo pes tvoje žvižge »preslišal« in se samo-nagrajeval z ignoriranjem in vohanjem okolice.

Priporočam uporabo ACME piščalke, saj zagotavlja vedno enak ton. Dobro je, če imaš piščalk več, da je ena vedno pri roki in jo tako kot vrečke za kakce vedno avtomatsko odneseš s seboj na sprehod.

Kaj pa tihe piščalke?

Osebno odsvetujem uporabo tihe piščalke, saj je nam neslišna in ne moremo vedeti ali dela ali pa jo naš pes enostavno ignorira in na klic ne pride.

Kako pogosto naj vadiva odpoklic s piščalko?

Vsakodnevno in ob vsaki priložnosti. Pazi, da jo uporabiš ob priložnostih, ki zagotavljajo uspeh. Če misliš, da bo ob odpoklicu psa nekaj zmotilo, ga raje pokliči s svojim glasom, saj si v fazi učenja odpoklica ne želiš neuspeha, ki vaju bo vrnil nekaj korakov nazaj. Piščalka je odličen pripomoček, ki s pravilno uporabo zagotavlja odličen odpoklic, na katerega boš lahko ponosen, zavidali pa ti ga bodo tudi ostali lastniki psov.

Posted on