Tekmovanje v pasjem frizbiju

Po svetu obstaja več različnih organizacij, ki ponujajo tekmovanja v pasjem frizbiju pod svojim okriljem. Čeprav ima vsaka organizacija svoja pravila glede tekmovalnih disciplin, obstaja tudi precej podobnosti med glavnimi tekmovalnimi disciplinami posameznih organizacij.

Tekmovalne discipline lahko v grobem razdelimo na »freestyle« in »distace« discipline.

pes v skoku, lovi zelen frizbi

Za freestyle bi lahko rekli, da je ples vodnika, psa in frizbijev ob glasbeni podlagi in je za gledalce gotovo najbolj zanimiva disciplina. Pri izvedbi je pomemben slog, izvirnost in atraktivnost nastopa, pa tudi varnost psa. Nastop je dolg med 90 in 120 sekund, v igri je 5 do 10 frizbijev (odvisno od organizacije). Ocenjuje se posebej vodnika in psa, njuno usklajenost in uspešnost (ujeti frizbiji). Nekatere organizacije predpisujejo osnovne elemente, ki jih mora vsebovati nastop, druge puščajo več svobode pri sestavi nastopa.

Distance discipline so vse discipline, kjer se ocenjuje število in natančnost ujetih frizbijev, slog pri tem večinoma ni pomemben, uporablja pa se 1 frizbi (redkeje 2). Osnovne distance discipline (t.i. minidistance) imajo pri različnih organizacijah različna poimenovanja (Toss-n-Catch, Distance & Accuracy, Throw and Catch, Toss & Fetch), vsem pa je skupno to, da mora pes na polju, ki je razdeljeno v cone, v omejenem času ujeti čim več metov enega frizbija, čim dlje od vodnika.

pes v skoku, poskuša ujeti frizbi

Druge discipline, ki se pojavljajo na tekmovanjih:

Time Trial (Skyhoundz)

Cilj sta dva uspešna meta frizbija preko razdalje 18,3 m (20 jardov) v najkrajšem možnem času. Za uspešen met šteje, če je frizbi vržen izza linije metanja in ga pes ujame za linijo, ki označuje predpisano razdaljo. Merjenje časa se začne na sodnikov znak in ustavi, ko se po drugem uspešnem metu vodnik, pes in frizbi vrnejo preko linije metanja.

Bullseye (Skyhoundz)

Igrišče za bullseye je sestavljeno iz koncentričnih krogov (najbolj zunanji ima polmer 6,9 m), ki tvorijo cone. Vodnik meče frizbi iz sredine navzven, cilj pa je v času 60 sekund čim več ujetih frizbijev v najbolj zunanji coni, ki prinese največ točk. V igri sta dva frizbija. Dodatne točke se podelijo, če je pes z vsemi štirimi tacami v zraku, ko ujame frizbi.

Frizgility https://updogchallenge.com/frizgility/

Frizgility je kombinacija frizbija in agilityja. Cilj igre je, da pes v času 60 sekund čim večkrat pravilno premaga 3 ovire in nato ujame frizbi v coni za lovljenje. Točkujejo se posamezne premagane ovire in ujeti frizbiji.

Dog Dartbee (http://www.dogsports.events/spelregels-dog-dartbee)

Pri tej disciplini se na tla nariše tarčo iz štirih koncentričnih krogov (ki tvorijo cone) od katerih ima najmanjši krog premer 50 cm, največji pa 6,5 m. Sredina tarče je od linije metanja oddaljena 18,25 m. Vodnik ima na voljo 3 mete, cilj pa je, da pes ujame frizbi čim bližje sredini tarče.

pes v skoku, s frizbijem v gobcu

Nekatere večje organizacije:

Skyhoundz https://skyhoundz.com/

UFO http://www.ufoworldcup.org/

USDDN https://usddn.com/

AWI http://www.ashleywhippet.com/

Foto: Jasna Šen

Posted on