Zakaj moj pes uničuje pohištvo?

Ko pride do grizenja pohištva, velikokrat pomislimo na neželeno vedenje, ki je pogosto predvsem pri mladičkih. A grizenje in žvečenje je psom naravno in je pomemben del njihovega življenja.

Študije na ljudeh so pokazale, da z žvečenjem žvečilke preusmerimo naše miselne procese in telo zamotimo z žvečenjem ter tako zmanjšamo tesnobo in stres.
Enako se zgodi tudi pri psih, ki pogosto žvečijo ko čutijo stres, tesnobo in jih je strah.
Žvečenje pri psih spodbudi sproščanje hormona sreče – endorfina. Npr. psi ki jih je strah neviht, grizejo vrata ali okvirje oken in se poskušajo na tak način rešiti. Psi, ki imajo ločitveno tesnobo pogosto v naši odsotnosti zgrizejo kose pohištva. Mladički in odraščajoči psi pa pohištvo pogosto grizejo predvsem zato, da zmanjšajo neprijeten občutek in bolečino ob menjavi zob, hkrati pa jim njihov nagon veleva da je to obdobje, ko se morajo naučiti lova in svoj ugriz urijo na našem pohištvu 🙂 .

Z izbiro primernih igrač ali kosti za žvečenje, bodo psi prav tako zadovoljili svoje potrebe po žvečenju in sproščanju žvekalne energije, hkrati pa bodo še čistili zobe in masirali dlesni.
Glede na potrebe vašega psa izberite primerne naravne žvečilke, najlonske kosti ali gumijaste igrače, ki jih bodo primerno stimulirale in poskrbele za njihovo sprostitev.

moj pes grize pohištvo
Posted on