Ali pes za boljše priboljške priteče hitreje?

Kako pomembno je, da za učenje uporabimo dobre in dišeče priboljške? Ali psi pritečejo hitreje če jim ponudimo boljši priboljšek ali če jih nagradimo z večimi priboljški hkrati?

Najpogostejša nagrada pri šolanju psov je hrana.  Kako  pomembno je katero hrano uporabimo za šolanje svojega psa? So navadni suhi briketi, ki jih dobiva kot obrok, dovolj dobri?

Raziskovalci so v svoji študiji dokazali, da je kvaliteta priboljška pomembna! Psi se hitreje odzovejo če vedo, da jih na koncu čaka boljša nagrada.


Pse so testirali tako, da jih je na koncu 20m proge čakala posoda z nagrado. Posoda in njena vsebina je bila psu dobro vidna iz izhodiščnega položaja. Psi niso tekli nič hitreje do ene posode z briketi, kot do petih posod hkrati.

V naslednjem testu, kjer jih je na koncu čakala posoda z briketom, so tekli počasneje, kot do posode v kateri jih je čakala klobasa. Psi so tekli občutno hitreje do posode v kateri jih je čakala boljša nagrada.

Rezultati kažejo, da je kvaliteta nagrade psom pomembna. Za dosego boljših (hitrejših) rezulatov pri šolanju uporabite nagrado, ki ima za psa večjo vrednost.

Vir:
Riemer S., Thompson H. & Burman OHP (2018) Behavioural responses to unexpected changes in reward quality. Scientific Reports, 8(1), 16652

Posted on